Merkele: Eiropai cieši jāturas pie taupības pasākumiem

foto: thetimes.co.uk
foto: thetimes.co.uk

Eiropas tautām cieši jāpieturas pie taupības pasākumiem, lai samazinātu valsts parādus, uzstājoties Davosā notiekošajā Pasaules ekonomikas forumā, sacījusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Vācijas kanclere uzsvērusi, ka Eiropai strukturālas reformas jāīsteno šodien, lai varētu  labāk dzīvot rītdien, un jāturpina darbs pie ekonomiskās konkurētspējas uzlabošanas, vēsta BBC. Iepriekš Davosā Nīderlandes premjers Marks Rutte izteicās, ka eirozonas valstis ir pārāk pārņemtas ar ekonomiskās krīzes risināšanu, lai gan uzmanība būtu jāpievērš izaugsmes veicināšanai. Tomēr Vācijas kanclere vērsa uzmanību uz to, ka ekonomiskai izaugsmei jānotiek kopsolī ar strukturālām reformām. «Budžeta konsolidācija un ekonomiskā izaugsme ir vienas monētas divas puses,» runājot Davosā, uzsvēra A. Mekele.

Kanclere arī brīdināja par vēlmi mīkstināt valstu izdevumu samazināšanu veicinošas reformas, norādot, ka Eiropas Savienībai (ES) nepieciešams pilnībā izmantot parādu krīzi, lai modernizētos un uzlabotu savu konkurētspēju. «Politiskā pieredze bieži ir tāda, ka nepieciešams spiediens, lai veiktu politiskās struktūras reformas. Mans uzskats ir tāds, ka Eiropa patlaban ir sarežģītā situācijā un tāpēc mums jāveic reformas, lai rīt varētu dzīvot labāk,» atzina A. Merkele. Pretēji dažādiem īstermiņa ārkārtas pasākumiem, Eiropa jāpārvērš «stabilitātes savienībā», sacīja kanclere.

Patlaban lielākais izaicinājums, ar kuru saskaras Eiropa, ir augsts bezdarba līmenis jauniešu vidū, īpaši Spānijā, Portugālē un Grieķijā. A. Merkele atzina, ka šajās valstīs varētu piemērot dažādus pārejas pasākumus līdz brīdim, kamēr sāk darboties strukturālās reformas. Vācijas kanclere arī izteica «nosacītu optimismu», pieļaujot, ka ekonomiskās atšķirības starp Eiropas valstīm var tikt atrisinātas. Svarīga loma jāieņem centrālajām bankām, tomēr tās vienatnē nespēj atrisināt visas politiķu pieļautās kļūdas.

Db.lv jau vēstīja, ka Davosā notiek Pasaules ekonomikas forums, kurā pulcējas ietekmīgi ekonomisti, uzņēmēji, baņķieri un politiķi. Sākoties forumam vairāki ekonomisti atzina, ka pasaules finanšu tirgi pēdējā gada laikā ir ievērojami nomierinājušies, tomēr joprojām saglabājas riski, kas var apdraudēt pasaules ekonomiku.

Trešdienas sesijā, kas ir pirmā no piecu dienu ilgās pasaules biznesa un politikas līderu tikšanās, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora vietnieks Miņs Džu norādīja uz ievērojamo kontrastu starp pozitīvo noskaņojumu, kas forumā valda šodien, un nospiesto noskaņojumu aizvadītā gada pasākumā.

Pasaules ekonomikas foruma ikgadējā sanāksmē Davosā piedalās arī Latvijas premjers Valdis Dombrovskis. Viņam paredzētas tikšanās ar Eiroparlamenta prezidentu Martinu Šulcu, OECD ģenerālsekretāru Anhelu Guriju un citām amatpersonām.


Написать комментарий