Sociālā palīdzība Daugavpils iedzīvotājiem kuriem nav piešķirts trūcīgas ģimenes (personas) statuss

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes Saistošie noteikumi paredz:

1. Pabalstu siltumenerģijas piegādes samaksai un pabalstu karstā ūdens (cirkulācijas) piegādes apmaksai


- daudzbērnu ģimenēm, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru. Pabalstu izmaksā tikai gadījumos, ja visi darbspējīgie ģimenes locekļi, kuri ir bezdarbnieki, iesaistās līdzdarbības pienākumu veikšanā. No pabalsta pieprasītāja nedrīkst pieprasīt tādu līdzdarbības pienākumu izpildi, kuri izslēdz iespēju aprūpēt bērnu invalīdu vai pirmsskolas vecuma bērnu vai traucē stāties darba attiecībās, vai gūt cita veida likumīgus ienākumus no darba – pienākas Ls 17.00 mēnesī par 1 bērnu, bet ne vairāk par Ls 90.00.

- ģimenēm, kuru aizgādībā atrodas bērns invalīds, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru - pienākas Ls 20.00 mēnesī par 1 bērnu, bet ne vairāk par Ls 75.00.

- ģimenēm, kuru sastāvā ir bērns bārenis, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru - pienākas Ls 18.00 mēnesī par 1 bērnu, bet ne vairāk par Ls 65.00.

- ģimenēm, kuru aizbildnībā atrodas bez vecāku gādības palicis bērns, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru - pienākas Ls 18.00 mēnesī par 1 bērnu, bet ne vairāk par Ls 65.00.

- ģimenēm ar bērniem, ja vidējie ienākumi uz katru darbspējīgo ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, un uz pārējiem ģimenes locekļiem nepārsniedz 50% no attiecīgajā periodā valstī noteiktās minimālās darba algas. Pabalstu izmaksā tikai gadījumos, ja visi darbspējīgie ģimenes locekļi, kuri ir bezdarbnieki, iesaistās līdzdarbības pienākumu veikšanā. No pabalsta pieprasītāja nedrīkst pieprasīt tādu līdzdarbības pienākumu izpildi, kuri izslēdz iespēju aprūpēt bērnu invalīdu vai pirmsskolas vecuma bērnu vai traucē stāties darba attiecībās vai gūt cita veida likumīgus ienākumus no darba - pienākas Ls 30.00 mēnesī par 1 bērnu un papildus Ls 7.00 par otro bērnu.

- darbspējīgai pirmspensijas vecuma personai, kura dzīvo viena un kurai nav reģistrēta laulība, ja tās vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 135,00 mēnesī pēc nodokļu nomaksas – pienākas Ls 15.00  apmērā mēnesī.

- atsevišķi dzīvojošām personām vai ģimenēm, kas sastāv no laulātajiem, personām, kurām ir kopējie izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī, ja ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā pēc nodokļu samaksas nepārsniedz 120,00 latu mēnesī un ja tām nav piešķirts trūcīgas ģimenes (personas) statuss - pienākas Ls 15.00  apmērā menesī.

Pabalstu siltumenerģijas piegādes apmaksai piešķir no apkures sezonas sākuma līdz apkures sezonas beigām. Pabalstu izmaksā vienreiz par visu apkures sezonu neatkarīgi no tā, kad saņemts personas iesniegums.

Pabalstu karstā ūdens piegādes (cirkulācijas) apmaksai minētajām personām (ģimenēm) piešķirt par laikposmu no 1.maija līdz 30.septembrim (ieskaitot), Ls 2,00 apmērā mēnesī uz vienu dzīvokli

2. Individuālās apkures pabalstu cietā kurināmā iegādei:

- daudzbērnu ģimenēm, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās darba algas apmēru. Pabalstu izmaksā tikai gadījumos, ja visi darbspējīgie ģimenes locekļi, kuri ir bezdarbnieki, iesaistās līdzdarbības pienākumu veikšanā. No pabalsta pieprasītāja nedrīkst pieprasīt tādu līdzdarbības pienākumu izpildi, kuri izslēdz iespēju aprūpēt bērnu invalīdu vai pirmsskolas vecuma bērnu vai traucē stāties darba attiecībās vai gūt cita veida likumīgus ienākumus no darba – pienākas Ls 110.00 apmērā gadā.

- ģimenēm, kuru aizgādībā atrodas bērns – invalīds, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās darba algas apmēru - pienākas Ls 90.00 apmērā gadā.

- ģimenēm, kuru sastāvā ir bērns – bārenis, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās darba algas apmēru - pienākas Ls 80.00 apmērā gadā.

- ģimenēm, kuru aizbildnībā atrodas bez vecāku gādības palicis bērns, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās darba algas apmēru - pienākas Ls 80.00 apmērā gadā.

- ģimenēm ar bērniem, ja vidējie ienākumi uz katru darbspējīgo ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteiktās minimālās darba algas apmēru, un uz pārējiem ģimenes locekļiem nepārsniedz 50% no attiecīgajā periodā valstī noteiktās minimālās darba algas. Pabalstu izmaksā tikai gadījumos, ja visi darbspējīgie ģimenes locekļi, kuri ir bezdarbnieki, iesaistās līdzdarbības pienākumu veikšanā. No pabalsta pieprasītāja nedrīkst pieprasīt tādu līdzdarbības pienākumu izpildi, kuri izslēdz iespēju aprūpēt bērnu invalīdu vai pirmsskolas vecuma bērnu vai traucē stāties darba attiecībās vai gūt cita veida likumīgus ienākumus no darba - pienākas Ls 90.00 apmērā gadā.

Pabalstu individuālās apkures cietā kurināmā iegādei piešķir vienu reizi kalendārajā gadā.

3. Ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto pakalpojumu apmaksas pabalsts

- ģimenēm ar bērniem, ja vidējie ienākumi uz katru darbspējīgo ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, un uz pārējiem ģimenes locekļiem nepārsniedz 50% no attiecīgajā periodā valstī noteiktās minimālās darba algas. Pabalstu izmaksā tikai gadījumos, ja visi darbspējīgie ģimenes locekļi, kuri ir bezdarbnieki, iesaistās līdzdarbības pienākumu veikšanā. No pabalsta pieprasītāja nedrīkst pieprasīt tādu līdzdarbības pienākumu izpildi, kuri izslēdz iespēju aprūpēt bērnu invalīdu vai pirmsskolas vecuma bērnu vai traucē stāties darba attiecībās vai gūt cita veida likumīgus ienākumus no darba – pienākas Ls 10.00 mēnesī no apkures sezonas sākuma līdz apkures sezonas beigām, bet ne ilgāk kā 6 mēnešus gadā.

- daudzbērnu ģimenēm, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās darba algas apmēru. Pabalstu izmaksā tikai gadījumos, ja visi darbspējīgie ģimenes locekļi, kuri ir bezdarbnieki, iesaistās līdzdarbības pienākumu veikšanā. No pabalsta pieprasītāja nedrīkst pieprasīt tādu līdzdarbības pienākumu izpildi, kuri izslēdz iespēju aprūpēt bērnu invalīdu vai pirmsskolas vecuma bērnu vai traucē stāties darba attiecībās vai gūt cita veida likumīgus ienākumus no darba - pienākas Ls 10.00 mēnesī no apkures sezonas sākuma līdz apkures sezonas beigām, bet ne ilgāk kā 6 mēnešus gadā.

- ģimenēm, kuru aizgādībā atrodas bērns – invalīds, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās darba algas apmēru - pienākas Ls 10.00 mēnesī no apkures sezonas sākuma līdz apkures sezonas beigām, bet ne ilgāk kā 6 mēnešus gadā.

4. Pabalsts kancelejas preču iegādei

Pabalsts ir paredzēts kancelejas preču iegādei izglītojamiem mācību procesa nodrošināšanai.
Tiesības saņemt pabalstu vienu reizi gadā uz katru bērnu ir aizbildņu ģimenēm, ja vidējais ienākums uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru.
Vienreizējā pabalsta apmērs uz katru bērnu ir:
- Ls 30,00 – 1.klases izglītojamiem;
- Ls 20,00 – Daugavpils pamatskolās, vidusskolās un arodvidusskolās izglītojamiem, izņemot 1.klases izglītojamos;
- Ls 15,00  – Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamiem.

5. Bērnu ēdināšanas pabalsts, bērnu ēdināšanas apmaksai Daugavpils pamatskolās, vidusskolās un arodvidusskolās mācību gada laikā, bērnu vasaras ēdināšanas apmaksai vasaras nometnēs Daugavpils pilsētā, bērnu vasaras ēdināšanas apmaksai Daugavpils pilsētas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.

Tiesības saņemt pabalstu ir šādām personām:

- bāreņiem, kuriem ar Daugavpils bāriņtiesas lēmumu noteikta ārpusģimenes aprūpe un kuri dzīvo ģimenē, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru;

- ģimenēm, kuru aizgādībā ir bērni invalīdi, kuri mācās Daugavpils sākumskolās, pamatskolās, vidusskolās un arodvidusskolās, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru ;

- bērniem, kuri atrodas aizbildnībā, kuriem ar Daugavpils bāriņtiesas lēmumu noteikta aizbildnība, kuri apmeklē Daugavpils sākumskolas un mācās pamatskolās, vidusskolās un arodvidusskolās, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru.

Bērnu ēdināšanas pabalsts tiek piešķirts 100% apmērā ik mēnesi.

6. Bērnu ēdināšanas pabalsts pirmskolas izglītības iestadēs:

- daudzbērnu ģimenēm, kuru aizgādībā atrodas bērns, kurš apmeklē Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādes, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru  - 50 % atlaide mēnesī;

- ģimenēm, kurās vecāki ir bijuši Černobiļas AES avārijas seku novēršanas dalībnieki un kuru aizgādībā atrodas bērns, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru – 100% atlaide mēnesī;

- ģimenēm, kurās vecāki ir bijuši Afganistānas kara notikumu dalībnieki un kuru aizgādībā atrodas bērns, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru – 100 % atlaide mēnesī;

- bērniem, kuri atrodas aizbildnībā, kuriem ar Daugavpils bāriņtiesas lēmumu noteikta aizbildnība, kuri apmeklē Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādes, ja vidējais ienākums pēdējo triju mēnešu laikā uz katru aizbildņa ģimenes locekli nepārsniedz attiecīgajā periodā valstī noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru – 50% atlaide mēnesī;

7. Pieaugušo ēdināšanas pabalsts

- sievietes, kuras atrodas grūtniecības stāvoklī un kuras deklarējušas dzīvesvietu Daugavpils pilsētas sociālajā patversmē, Daugavpils pilsētas sociālajā mājā, Daugavpils pilsētas ģimenes atbalsta centrā/patversmē un kuru vidējie ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz attiecīgajā laika periodā valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru - periodā līdz bērna piedzimšanai.

8. Vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā

Maksimālais vienreizējā pabalstu apmērs ārkārtas situācijā (stihiskas nelaimes vai iepriekš neparedzami apstākļi) ir Ls 500,00 vienai ģimenei (personai).
Pabalstu piešķir, ja pabalsta pieprasītāja iesniegums saņemts ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā no ārkārtas situācijas rašanās.

9. Atbalsts personām, kuras atbrīvojušās no ieslodzījuma vietas

Vienreizējais materiālais atbalsts tiek piešķirts personām, kuras ir atbrīvojušās no ieslodzījuma vietas pēc soda izciešanas.
Vienreizēja materiālā atbalsta saņemšanai personai ir jāiesniedz iesniegums un izziņa par atbrīvošanos no ieslodzījuma vietas.
Vienreizējā materiālā atbalsta apmērs ir Ls 25,00.
Atbalstu izmaksā, ja tas pieprasīts ne vēlāk kā viena mēneša laikā no atbrīvošanās dienas.

10. Vienreizējs atbalsts bērna piedzimšanas gadījumā

Vienreizēju atbalstu bērna piedzimšanas gadījumā ir tiesības saņemt bērna vecākiem vai citai personai, kuras aprūpē saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu nodots bērns.
Vienreizējā atbalsta apmērs ir Ls 50,00 par katru bērnu. Atbalstu var pieprasīt trīs mēnešu laikā pēc bērna dzimšanas reģistrācijas dienas.
Vienreizējo atbalstu izmaksā pārskaitījuma veidā uz atbalsta saņēmēja norēķinu kontu bankā.

11.   Atbalsts Jaungada svētkos

Vienreizējs atbalsts Jaungada svētkos tiek piešķirts mantiskā (svētku dāvanas) veidā laika periodā no kārtējā gada 1.decembra līdz 31.decembrim, bez personas iesnieguma un bez personas ienākumu un materiālās situācijas izvērtēšanas.
- bērniem, kuriem ar bāriņtiesas lēmumu noteikta ārpusģimenes aprūpe un kuri dzīvo ģimenē (bāreņi);
- bērniem invalīdiem;
Lai saņemtu atbalstu, persona vai tās pārstāvis vēršas Sociālo lietu pārvaldē un uzrāda personas un personas statusu apliecinošus dokumentus.

Sociālie darbinieki apkalpo klientus 6.kab., 11. kab.,15. kab.,17. kab. 18.kab., 20.kab.

Pieņemšanas laiks:

Pirmdiena 8.00-12.00, 13.00-17.45
Otrdiena 8.00-12.00, 13.00-16.45
Trešdiena 8.00-12.00, 13.00-17.45
Ceturtdiena  8.00-12.00, 13.00-16.45

Tālruņi:
6.kabinets – 65440916, 11. kabinets – 65440921, 15.kabinets – 65440925, 17.kabinets – 65423641,65440923, 18.kabinets – 65440928, 20.kabinets - 5421536            konsultants - 65440926        Nodaļas vadītāja - 65440924

Mūsu adrese:
Vienības iela 8, Daugavpils, LV-5401
e-pasts: palidziba@soclp.lv