Daži desmiti pilsētnieku bija atnākuši izteikt savu veidoli un uzdot jautājumus par atkritumu šķirošanas līniju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

24.janvārī Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta telpās notika būvniecības ieceres „Sadzīves atkritumu šķirošanas līnijas Dunduru ielā 13A, Daugavpilī, būvniecība” prezentācija. 

Būvniecības ierosinātāja ir Daugavpils pilsētas pašvaldības AS „DAUGAVPILS SPECIALIZĒTAIS AUTOTRANSPORTA UZŅĒMUMS”. 
Pasākumā piedalījās ap 40 cilvēku, tostarp žurnālisti, projektētāja pārstāvji un pašvaldības darbinieki. Sakarā ar uzdotajiem jautājumiem varēja nonākt pie secinājuma, ka vairāki Ruģeļu mikrorajona iedzīvotāji bija pārliecināti, ka viņu dzīvojamo māju tuvumā atradīsies nevis slēgtā šķirošanas līnija, kura tiks būvēta 540 metru attālumā no tuvumā esošajām mājām, bet atklāta izgāztuve.

Pirms atbilžu sniegšanas uz klātesošo jautājumiem, „SpecATU” vadītājs Valērijs Golubevs pastāstīja, ka šāda veida atkritumu šķirošanas līnijas darbojas Madonā, Aizkrauklē, Rīgā un Jūrmalā. Šķirošanas līnijas izveide saistīta ar ES normām, kuras nosaka, ka līdz 2020.gadam Latvijā var apglabāt tikai 30% no atkritumiem. Lai ievērotu šīs prasības, nepieciešams modernizēt šķirošanas procesu, kas jau 10 gadus tiek veikts Dunduru ielā.

Pastāstot par šķirošanas posmiem, V.Golubevs paskaidroja, ka visi darbi tiks veikti slēgtā tipa angārā, sašķirotie atkritumi netiks izvietoti ārpus angāra, savukārt bioloģiskie atkritumi, no kuriem var rasties smaka, nonāks konteineros un tiks aizvesti apglabāšanai uz Demeni. Sašķirotie atkritumi tiks nodoti pārstrādei.

Atbildot uz sašutušu iedzīvotāju jautājumiem, „SpecATU” vadītājs paskaidroja, ka tiks būvēta nevis atkritumu šķirošanas rūpnīca, bet gan šķirošanas līnija, kuras iespējamo ietekmi uz vidi pēc Vides aizsardzības dienesta slēdziena pat nav nepieciešams izvērtēt. Neskatoties uz to, šīs līnijas būvniecības atļauja tiks izsniegta tikai pēc citu vides aizsardzību organizāciju prasību izpildes. Visi klātesošie varēja iepazīties ar minēto organizāciju prasībām, kā arī ar ekonomiskajiem aprēķiniem, kuri pierāda šķirošanas līnijas būvniecības lietderību izvēlētajā vietā, nevis citā pašvaldībā – Demenē.

Tie, kuri neatbalstīja šķirošanas līnijas būvniecību, uzdeva jautājumus par to, cik daudz mašīnu brauks uz līniju dienas laikā, vai nepalielināsies grauzēju un putnu skaits utt. Kā arī daži Ruģeļu iedzīvotāji uztraucas par to, ka pēc minētā projekta realizācijas kritīsies viņu nekustamo īpašumu cenas. Departamenta speciālisti paskaidroja, ka līnija atradīsies ražošanas zonā, kura iekļauta pilsētas attīstības plānā un ir domāta šāda veida objektiem.

Klātesošajiem arī tika paskaidrots, ka visus būvniecības izdevumi tiks segti no ES projektu fondiem, kā arī uzņēmums ņems kredītu. Minētās modernizācijas mērķis ir nepaaugstināt atkritumu izvešanas tarifu vai pat samazināt to.

Rakstveida atsauksmes par būvniecības ieceri iesniedzamas līdz 11.februārim. Anketas atrodamas pašvaldības mājas lapā.



Написать комментарий