Arī Kubā tagad pieejams ātrgaitas internets

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Kuba pirmo riezi ir pieslēgusies globālajam tīmeklim ar ātrgaitas optisko kabeli, paziņoja valsts telekomunikāciju uzņēmums "Etesca". Līdz šim Kubas iedzīvotājiem bija jāiztiek ar dārgu un lēnu satelīta savienojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

70 miljonu dolāru (37 miljoni latu) vērtais optiskās šķiedras kabelis no Venecuēlas ievilkts jau 2011. gada februārī, taču sakaru līnijas izmēģināšana sākta tikai tagad. Kompānija brīdina iedzīvotājus, ka ātrgaitas internets nekļūs plaši pieejams vienas nakts laikā.


Sākumā investīcijas ir nepieciešamas Kubas infrastruktūrai, norādīja "Etesca", tāpēc pieejamība ātrajam internetam tiks palielināta pakāpeniski un "sociāliem mērķiem". Paredzams, ka pirmie pie ātrā pieslēguma tiks valdības un pētniecības iestādes.

Ātrgaitas interneta līnija "Alba-1" ir Kubas un Venecuēlas valsts telekompāniju kopējs projekts. Havana ir vainojusi ASV tirdzniecības embargo, kura dēļ nevar pieslēgties esošajiem zemūdens kabeļiem.

Jaunā projekta sākums varētu vēstīt par lielām pārmaiņām Kubā, kur medijus kontrolē valsts, bet satelīttelevīzija ir nelegāla, pieļauj BBC.

Oficiālā statistika liecina, ka 2011. gadā Kubā bijuši 2,6 miljoni interneta lietotāju. Te ir uzskaitīti tikai oficiālie stingri kontrolētā valsts iekšējā tīkla lietotāji, kuriem parasti ir pieejams tikai e-pasts un ar darba pienākumiem saistītas vietnes. Tomēr, tāpat kā ar citām lietām, Kubā ir arī interneta melnais tirgus, skaidro BBC. Cilvēki regulāri lejupielādē filmas, mūziku, informāciju un izplata to ar datu nesējiem.

Par spīti dažādiem šķēršļiem un ierobežojumiem Kubā plaukst blogu kultūra. Sabiedrībā pazīstama kļuva disidente Joani Sančesa, kas rakstīja par dzīvi Kubā, materiālus pa e-pastu nosūtot draugiem ārzemēs, kuri tos publicēja internetā. Pagājušā gada oktobrī sievieti arestēja, kad viņa grasījās aprakstīt kāda politiķa tiesas prāvu.


Написать комментарий