Vāciju baida Japānas monetārā politika

foto: nytexaminer.com
foto: nytexaminer.com

Japānas valdības spertie soļi saistībā ar nacionālās valūtas jenas vērtības samazināšanu, lai uzlabotu valsts ekonomisko izaugsmi, var negatīvi ietekmēt Vācijas ekonomiku, pavēstījis ASV miljardieris Džordžs Soross.

Japānas valdība aizvadītajā decembrī uzsāka pasākumu kopu, kuriem jāsamazina valūtas vērtība, lai tādējādi padarītu lētāku valsts eksportu, kas veicinātu tautsaimniecības izaugsmi. Pasākumu ietvaros Japāna noteikusi augstāku inflācijas mērķi, kā arī uzsākusi papildus jenu drukāšanu.

Japānas lēmumu kritizējusi arī Vācijas centrālā banka, kura uzsvērusi, ka tas varot kropļot konkurenci un izsaukt «valūtu karus», kad Japānas lēmumam var sekot arī citas valstis. Savukārt Eiropas Centrālā banka Japānai pārmetusi vietējās centrālās bankas neatkarības ierobežošanu.

Satraukumu par Japānas spertajiem soļiem paudusi arī Vācijas kanclere Angela Merkele un valsts finanšu ministrs Volfgangs Šoible. Vācijas kanclere norādījusi, ka Japāna var izpelnīties arī sodu par šādām darbībām.

Uzlecošās saules zemes uzsāktās darbības īpaši satraucošas varētu šķist attīstības valstīm, kā, piemēram, Turcijai, Taizemei, Dienvidkorejai un Filipīnām, norāda Bloomberg. Šajās valstīs, bēgot no ekonomiskajām nedienām eirozonā un ASV, pieaudzis investoru skaits, kas izraisījis to nacionālo valūtu kāpumu. Japānas jenas vērtības samazināšanās šajās valstīs var izsaukt vēl straujāku nacionālās valūtas kāpumu. Gan Taizeme, gan Vjetnama jau izteikušas satraukumu un aicinājušas G20 valstis rīkoties.
Runājot Davosā, Dž. Soross atzina, ka Japānas valūtas vērtības samazināšanās notiks tik ilgi, kamēr to pacietīs ASV. Kopš aizvadītā gada nogales Japānas jenas vērtība attiecībā pret ASV dolāru jau ir samazinājusies par vairāk nekā 13%.

Vācijas uztraukums saistībā ar Japānas monetāro politiku skaidrojams ar vācu bailēm no tā, ka rezultātā Eiropa paliks vienīgā, kas «spēlēs pēc noteikumiem», skaidro Bank of America valūtas analītiķis Atanosis Vamvakidis (Athanasios Vamvakidis). Savukārt Vācijas tautsaimniecības atveseļošanās ir saistīta ar pieprasījumu Ķīnā, kas var samazināties vājas Japānas jenas dēļ, jo gan Vācijai, gan Japānai Ķīna ir svarīgs eksporta partneris. Savukārt pati Japāna ir Vācijas ceturtais lielākais eksporta tirgus.


Написать комментарий