Žanna Kulakova: likumprojekts par pašvaldības deputātu amatu savienošanas ierobežojumiem var kļūt par slogu pašvaldībām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils domes priekšsēdētāja neatbalsta ideju, ko izteica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs par to, deputāti nevarēs vienlaicīgi ieņemt deputāta amatu un strādāt uzņēmumā.

Pēc priekšsēdētājas domām, jauns likumprojekts ir balstīts uz demokrātijas principiem, taču rodas daudz jautājumu un pretenziju.
„Neskatoties uz to, ka esmu Reformu partijas deputāte pret šo likumprojektu man ir divējāda attieksme. Protams, ja es esmu kāda uzņēmuma, organizācijas vai kādas nodaļas locekle, tad es varu lobēt sava uzņēmuma intereses, taču saskaņā ar noteikumiem deputāts nepiedalās balsošanā, ja runa iet par viņa uzņēmumu.

Pašvaldību problēma ir deputātu sastāva kvalitāte. Gribētos, lai deputāta amatam kandidētu tiešām zinoši cilvēki, kuri prot organizēt savu darbu. Ir jāsaprot, ka deputātu ievēl uz 4 gadiem, pēc tik ilga termiņa deputāts var palikt bez darba. Kā piemēru var minēt Ritu Strodi, kurai ir liela darba pieredze.

No otras puses, ja deputāta amats būs patstāvīgs, tad saskaņā ar Darba likumu deputātam jāpiedāvā pilna darba diena un algai jābūt saskaņā ar doto likumu.

Uz doto brīdi, Daugavpils domes deputātiem ir viszemākā alga, vidēji tie saņem 120 latus. Ja domē ir 15 deputāti un katram jāpiedāvā laba alga, tad var uzreiz iedomāties cik lielam ir jābūt pašvaldības budžetam. Nav arī skaidrs kādu darbu veiks deputāti, ja tie strādās pilnu darba dienu.

Katram būs savas ambīcijas un prasības: vienam būs nepieciešama automašīna, otram vēl kas cits. Kur atrast vēl papildus 15 kabinetus?

Pašlaik ir mērķis samazināt pašvaldību tēriņus, bet dotais likumprojekts rāda, ka patēriņi palielināsies vairākas reizes,” pastāstīja Žanna Kulakova.


Написать комментарий