VDI: trešdaļa nodarbināto ir "ēnstrādnieki"

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Nelegālā nodarbinātība Latvijā nemazinās - aizvadītajā gadā Valsts darba inspekcija (VDI) "pieķērusi" gandrīz 3000 nelegāli nodarbināto jeb tā dēvēto "ēnstrādnieku", aptuveni tikpat, cik 2011.gadā, taču pērn VDI retāk devās pārbaudēs. "Ēnstrādnieku" īpatsvars ir aptuveni 33%, trešdien intervijā Latvijas Radio atzina VDI vadītājs Renārs Lūsis.

Viņš pastāstīja, ka pērn līdzīgi kā 2011.gadā tika pieķerti 2928 "ēnstrādnieki", bet inspekcija pārbaudīja par 200 uzņēmumiem mazāk nekā 2011.gadā. Šogad inspekcija plāno paplašināt štatus un vēl vairāk uzmanības pievērst nelegālās nodarbinātības apkarošanai un biežāk doties pārbaudēs.


Lūsis atzina, ka "ēnstradnieku" īpatsvars būtiski nemazinās, no visiem pārbaudītajiem uzņēmumiem un nodarbinātajiem aptuveni 33% gadījumu inspekcija atklāja nelegālo nodarbinātību.

Savukārt VDI pārstāve Mārīte Noriņa intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" stāstīja, ka kopumā pērn pārkāpumi atklāti 841 uzņēmumā, un visvairāk "ēnstrādnieku" joprojām ir būvniecības un apstrādes nozarēs.

Lūsis stāstīja, ka pērn inspekcija pret nereģistrētu nodarbinātību vērsās bargāk, biežāk piemērojot nevis minimālus, bet lielākus sodus, atkarībā no pārkāpuma vēriena un ilguma. Kopumā pērn inspekcija piemēroja sodus par vairāk nekā miljonu latu, kas ir vairāk nekā 2011.gadā, kad sodi bija piemēroti pat aptuveni 900 000 latu.
 


Написать комментарий