Deputāti apsver iespēju atbrīvot jaunos vecākus no pirmās kredīta iemaksas mājokļa iegādei

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti otrdien sprieda par iespējām sniegt valsts atbalstu jaunajiem vecākiem pirmā mājokļa iegādei, un viens no priekšlikumiem bija atbrīvot jaunos vecākus no hipotekārā kredīta mājokļa iegādei pirmās iemaksas, kas ir vidēji 20% no kredīta kopsummas.

Vidēji 14% jeb 120 000 no visām Latvijas mājsaimniecībām vēlētos tuvākajos piecos gados paņemt kredītu mājokļa iegādei, sēdē sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas padomnieks Kazimirs Šļakota. Tomēr viņš skaidroja, ka tikai 1% līdz 2% šo mājsaimniecību ir līdzekļi 20% pirmās iemaksas veikšanai, savukārt, lai sakrātu līdzekļus iemaksas veikšanai par divistabu dzīvokli, Latvijas ģimenei ar vidējiem ienākumiem šobrīd vajadzētu 11 gadus.

Šļakota arī izteicās, ka bankām nav īpaši lielas vēlēšanās kreditēt, jo nav garantijas, ka iedzīvotāji savus kredītus varēs apmaksāt. Asociācijas apkopotie dati liecina, ka šobrīd katra ceturtā privātpersona kavē kredīta maksājumu, un lielākā daļa - vidēji 90% - no kavētajām saistībām ir hipotekārie kredīti.

Tikmēr apakškomisijas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) aizstāvēja kredītņēmējus un teica, ka situāciju varētu mainīt arī labvēlīgāka Latvijas komercbanku attieksme pret saviem klientiem, īpaši ģimenēm. Vienlaikus Dombrava pieļāva, ka problēma ir nevis kredītu nepieejamība, bet gan ļoti augstās mājokļu cenas. Viņaprāt, viens no risinājumiem, kā atbalstīt jaunos vecākus pirmā mājokļa iegādē, būtu nodrošināt samērīgas mājokļu cenas.

Savukārt Ekonomikas ministrijas pārstāvis Mārtiņš Auders aicināja par šo jautājumu diskutēt ļoti rūpīgi un atbildīgi. Viņš atgādināja par 2006.gadā aizsākto programmu, kurā valsts ieguldīja pus miljonu latu hipotēku banku pamatkapitālā, lai ģimenes varētu aizņemties līdz 15% pirmās iemaksas veikšanai mājokļa iegādei. Šīs programmas laikā kredīti tika izsniegti 226 ģimenēm ar bērniem un pieciem denacionalizēto namu īpašniekiem. Pēc Audera vārdiem, gandrīz katrs piektais nav varējis samaksāt aizņēmumu.

Arī Finanšu ministrijas pārstāvji bija piesardzīgi. Ministrijas pārstāve Aija Zitcere izteica bažas, ka, saņemot valsts atbalstu 20% pirmās iemaksas veikšanai, iedzīvotāji varētu pieņemt neapdomīgus lēmumus un uzņemties pārlieku liekas saistības.


Написать комментарий