ASV Senāts apstiprina Džonu Keriju valsts sekretāra amatā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

ASV Senāts otrdien apstiprināja senatoru Džonu Keriju valsts sekretāra amatā. Par Kerija apstiprināšanu nobalsoja 94 senatori, bet pret bija trīs. Kerija apstiprināšana Senātā notika salīdzinoši ātri, ņemot vērā, ka viņa kandidatūru atbalstīja abu partiju politiķi.

69 gadus vecais Demokrātu partijas veterāns pēdējos 28 gadus strādājis ASV Senātā. Kerijs tajā pārstāvēja Masačūsetsu. 2004.gadā viņš neveiksmīgi kandidēja uz ASV prezidenta amatu.

Pagājušajā nedēļā Kerijs rosināja esošās ārpolitikas problēmas uztvert ar jaunu domāšanu. "Amerikāņu ārpolitiku nenosaka tikai bezpilota lidmašīnas un karavīru izvietošana," uzrunājot Senāta Ārlietu komiteju, norādīja Kerijs. Runājot par ASV ārpolitiku, jārunā arī par palīdzību, cīņu pret slimībām, nabadzību un represijām, sacīja kādreizējais prezidenta amata kandidāts, kurš 2004.gadā zaudēja vēlēšanās republikānim Džordžam Bušam.

Iepriekš kā ticamākais Hilarijas Klintones pēctecis valsts sekretāra amatā tika minēta ASV vēstniece ANO Sūzana Raisa, bet pēc 11.septembra uzbrukuma ASV konsulātam Bengāzī viņa lūdza Obamu neizraudzīties viņu šim amatam, jo izpelnījās asu republikāņu kritiku saistībā ar saviem izteikumiem pēc notikušā, ka uzbrukums izcēlies spontānas protesta akcijas laikā, nevis bijis iepriekš izplānots.
Paredzams, ka Klintone savus darba pienākumus valsts sekretāres amatā noslēgs piektdien. Pēdējās dienās klīst runas par Klintones iespējamo kandidēšanu 2016.gada prezidenta vēlēšanās.


Написать комментарий