Dienvidkoreja kosmosā palaiž raķeti, lai iegūtu jaunus datus par zemes klimatu

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā šodien kosmosā tika palaista „Naro-1” raķete, kuras misija ir orbītā izvietot satelītu, vēsta ziņu portāls „CNN”.

„Naro-1” bija plānots palaist kosmosā jau mēnesi iepriekš, taču šo misiju dienvidkorejiesiem nācās atcelt tehnisku problēmu dēļ. Kā norādījis Korejas Kosmosa izpētes institūts, šodien palaistā raķete ir startējusi sekmīgi, bet par turpmākajām raķetes gaitām presei tiks paziņots vēlāk. Dienvidkoreja šo misiju sāka plānot pirms desmit gadiem, bet 2009. un 2010. gadā, kad raķeti bija tuvu palaišanai, tehnisku problēmu dēļ misija tomēr izgāzās.

„Naro-1” palaišana kosmosā izraisījusi diezgan lielu uzmanību, jo pagājušajā mēnesī Dienvidkorejas kaimiņvalsts Ziemeļkoreja palaida raķeti, kas, visticamāk, bija maskēts ballistisko raķešu tehnoloģijas izmēģinājums. Lai neradītu konfliktu, dienvidkorejieši jau paziņojuši, ka viņu raķete tikusi palaista tikai informācijas iegūšanas nolūkos un, ka tai nav nekāda sakara ar Ziemeļkorejas kosmosa darbību, kas nepakļaujas ASV Drošības koncilam.

Arī analītiķi jau atzinuši, ka „Naro-1” projekts neapdraud pārējās valstis, jo tā mērķis ir iegūt precīzākus datus par Zemes klimatu.
Tikmēr Ziemeļkoreja publiski paziņojusi, ka negrasās pakļauties ASV Drošības koncila uzstādījumiem un drīzumā plāno veikt vairākus raķešu testus, kas var izraisīt milzīgu konfliktu starp abām valstīm.


Написать комментарий