Arī pērn mazumtirdzniecības apgrozījums turpinājis pieaugt

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Arī pērn, salīdzinot ar 2011.gadu, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums salīdzināmās cenās turpinājis kāpt, pieaugot par 9,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Cenas pārtikas precēm pieauga par 3,1%, bet nepārtikas precēm – par 12,9%.


2012. gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar trešo ceturksni pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības apgrozījums palika nemainīgs. Pārtikas preču tirdzniecībā bija apjomu samazinājums par 1,1%, savukārt nepārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos tas palielinājās par 0,4%.

Salīdzinot ar 2011.gada ceturto ceturksni, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 9,8%: pārtikas preču tirdzniecība palielinājās par 0,9%, bet nepārtikas preces tirgoja par 14,2% vairāk.

Pērnā gada decembrī, salīdzinot ar 2012.gada novembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības kopējais apgrozījums palielinājās par 0,7%, pieaugot nepārtikas preču apgrozījumam par 1,4%. Savukārt pārtikas preču tirdzniecība decembrī, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 0,8%.

Tā kā mazumtirdzniecības nozares apgrozījumu būtiski ietekmē svētku dienas, brīvdienas, kā arī dažādas uzņēmumu rīkotas akcijas, lai decembra apgrozījuma dati būtu salīdzināmi ar pārējiem gada mēnešiem, tiek veikta to sezonālā izlīdzināšana.

Mazumtirdzniecības uzņēmumukopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, šā gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pieauga par 16%, tai skaitā – pārtikas preču tirdzniecībā – par 20,1%, bet nepārtikas – par 13,3%.

Īpaši liels apgrozījuma pieaugums decembrī, salīdzinot ar novembri, bija nozarēs, kuru preces tradicionāli tiek iegādātas svētku dāvanām. Tā, piemēram - kosmētikas preces un parfimērija iegādātas par 67,4% vairāk, nekā iepriekšējā mēnesī, grāmatu un kancelejas preču tirdzniecība palielinājās par 51,8%, rotaļlietas un sporta preces pirktas par 63,4% vairāk. Savukārt mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecība pieauga par 64%, bet apģērbu un apavu mazumtirdzniecība – par 26,9%.

Pērn decembrī, salīdzinot ar 2011. gada decembri, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 12,5%. Pārtikas preču grupā pieaugums bija 1,1%, nepārtikas preču tirdzniecības apjoms palielinājās par 18,2%, tajā skaitā auto degvielas mazumtirdzniecība – par 15,3%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu skaitu, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi, pieauga par 6%.

Portāls "Delfi" iepriekš rakstīja, ka 2011.gadā, pēc ievērojama krituma 2009. un 2010.gados, visa gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzināmās cenās, salīdzinot ar 2010.gadu, pieaudzis par 4,6%, tajā skaitā, pārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos gada laikā tas pieaudzis par 1,3%, bet nepārtikas – par 6,2%.


Написать комментарий