Zimbabves valsts bankā atlikuši 217 ASV dolāri

foto: tour-firm.ru
foto: tour-firm.ru

Pēc tam, kad pagājušajā nedēļā izmaksātas algas valsts sektorā strādājošajiem, Zimbabves valsts bankā atlikuši tikai 217 ASV dolāri (111 lati), otrdien atklājis Zimbabves finanšu ministrs Tendai Biti.

«Valdības finanses pašlaik ir paralizētas. Mēs nespējam sasniegt nospraustos mērķus,» atzīst ministrs, ziņo portāls BNN.lv.

Zimbabves ekonomika atrodas brīvā kritiena fāzē jau kopš tūkstošgades mijas, kad prezidents Roberts Mugabe uzsāka baltādainajiem piederošo lauksaimniecības īpašumu konfiskāciju, raksta AFP.

Šāda rīcība sagrāva investoru uzticību valstij, paralizēja ražošanu, aizbiedēja tūristus un kalpoja par iemeslu starptautiskām sankcijām pret Zimbabvi.

Pēdējo desmit gadu laikā Zimbabves iedzīvotāji ir cietuši no hiperinflācijas, kas sasniedza 231 miljonu procentu. Pašlaik situācija ir nedaudz stabilizējusies.

Tomēr valsts finanses joprojām nav sakārtotas, un valdība brīdina, ka budžetā nepietiek naudas, lai organizētu šogad paredzētās vēlēšanas. Finanšu ministrs uzskata, ka nav cita varianta kā lūgt starptautisko aizdevumu.

Lai sarīkotu vēlēšanas, Zimbabvei nepieciešami 104 miljoni ASV dolāru (53 miljoni latu).

Kopumā Zimbabves šī gada budžets ir 3,8 miljardi ASV dolāru (1,9 miljardi latu), bet ekonomikas izaugsme tiek prognozēta 5,0 procentu apmērā.


Написать комментарий