Pusi no aizbraukušajiem esam neatgriezeniski zaudējuši

foto: diena.lv
foto: diena.lv

Pusi no visiem cilvēkiem, kas pametuši Latviju labākas dzīves meklējumos ārvalstīs, mums atgūt nekad neizdosies, ir pārliecināts demogrāfs Ilmārs Mežs.

«Pusi no visiem aizbraukušajiem no Latvijas mēs atpakaļ nedabūsim nekādā gadījumā,» intervijā Latvijas Radio raidījumam «21.gadsimta latvietis» sacīja Mežs.

 Mežs skaidroja, ka Latvija varētu atgūt aptuveni no 20 līdz 50% emigrējušo cilvēku.

«20 vai 30% aizbraukušo atgūsim gadījumā, ja nedarīsim gandrīz neko, un varam atgūt pat līdz pat pusei aizbraukušo, ja mūsu centieni atgūt cilvēkus būs veiksmīgi,» sacīja Mežs.

Mežs uzsvēra, ka sacensība par darba rokām norisinās visā pasaulē un Latvija šajā cīņā ļoti zaudē.Turklāt pēc pieciem līdz desmit gadiem gaidāma šīs cīņas saasināšanās.

Jau ziņots, ka pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta iniciatīvas izstrādātais reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna projekts paredz astoņus konkrētus rīcības virzienus tuvākajiem trim gadiem.

Plānā ir paredzēti vairāki virzieni reemigrācijas veicināšanai, piemēram, dažādi pabalsti, bērnu vienkāršota reģistrēšana izglītības iestādēs, repatriantu statusa saņēmēju loka paplašināšana, latviešu valodas apmācība.


Написать комментарий