Ziemeļkarolīnā dzimusi retas sugas lemuru meitenīte

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Pērnā gada nogalē Djūkas lemuru centrā Durhemā, Ziemeļkarolīnā piedzima šis burvīgais, citplanētietim līdzīgais lemuru mazulis, raksta vietne "smithsonian.com".

Sifakas lemuru mazulis, kuru nodēvēja par Švābijas Beatrisi, ir centra jaunākais lemuru populācijas papildinājums – veiksmīgs rezultāts programmā, kura palīdz aizsargāt retās sugas no izmiršanas.

19.decembrī dzimusī Beatrise svēra vien 107 gramus, tas ir perfekts svars sifakas lemuru mazulītei. Beatrisei ir arī māsiņa – teju divus gadus vecā Berta of Šulcbaha.

Pēc centra ziņām, nebrīvē dzīvo vien 56 sifakas sugas lemuri, tādēļ centrs ir atbildīgs par ikvienu no tiem.

Starp citu, 94 no 103 zināmajām lemuru sugām balansē uz izmiršanas robežas. Brīvā dabā tās ir teju izzudušas, tādēļ jo būtiskākas ir selekcijas programmas, kas ļauj saglabāt šos skaistos zvēriņus, uzsver portāls.

Djūkas centrā dzīvo 230 dažādu sugu lemuri un tā ir pasaulē otra lielākā lemuru populācija. Dabā visvairāk lemuru dzīvo to dzimtenē – Madagaskarā, salā, kas atrodas Āfrikas austrumu piekrastē. Taču plašās mežu izciršana un salas iemītnieku dzīves veida maiņa apdraud šo dzīvnieku pastāvēšanu. Jāpiebilst, ka senatnē sifakas lemuru medības bija tabu.


Написать комментарий