Vilks: eiro ieviešanas ietekmē cenas augs par 0,2–0,3%

foto: db.lv
foto: db.lv

Inflācija Latvijā nākamgad tiek lēsta kopumā 2% vai 2,2% apmērā, bet eiro ieviešanas ietekme uz inflāciju būs 0,2% vai 0,3%, šodien žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Ministrs atzina, ka būs ļoti pārsteigts, ja ar eiro ieviešanu saistītā inflācija pārsniegs 0,2% vai 0,3%.


«Ja prece maksā 10 latus, tad ietekme būs divi trīs santīmi, nekādā gadījumā tie nebūs 50 santīmi,» lēsto eiro ieviešanas ietekmi uz cenām iezīmēja finanšu ministrs.

Vilks arī uzsvēra, ka vienreizējas izmaksas saistībā ar eiro ieviešanu sabiedrībai tiek lēstas no 50 līdz 140 miljoniem latu, taču «nevajag runāt par 200, 300 un 500 miljoniem vai pat miljardu», teica ministrs.

Finanšu ministrs tāpat apgalvoja, ka patlaban nav neviena signāla, ka, Latvijai pievienojoties eirozonai, būtu jāmaina lata piesaistes eiro kurss.

Pēc ministra teiktā, Eiropas Centrālā banka var rosināt pārskatīt kursu tikai tad, ja Latvijas Banka lūdz to koriģēt.

«Mums neviena signāla nav bijis, ka tas būtu nepieciešams,» teica ministrs, atzīmējot, ka septiņus gadus pašreizējais kurss ir strādājis perfekti.

Lata piesaistes kursa eiro maiņa nav prognozējama, ja paši to neprasām, teica Vilks un piebilda: «Viņš tāds ir un paliks.»
Patlaban saskaņā ar Latvijas Bankas oficiālo kursu viens eiro ir 0,702804 lati.

Ekonomiste Raita Karnīte gan netic politiķi solījumiem par lata - eiro kursa saglabāšanos. «Tas ir sīkums. Daudz vairāk mani satrauc, kāds būs eiro kurss pievienošanās brīdī vai īsu brīdi pirms tam. Tas, ko tagad sola... Es neticu nevienam valdošo politiķu solījumam,» tā, vaicāta, vai pēc eiro ieviešanas necelsies cenas, laikrakstam Neatkarīgā atbildējusi ekonomiste Raita Karnīte.

«Savulaik solīja nesamazināt pensijas, bet uzreiz pēc vēlēšanām samazināja. Ja divas dažādas ekonomiskas sistēmas ar divām dažādām valūtām saplūst vienā, tad mazākās sistēmas valūtu pielāgo lielajai. Un valūtu segums ir ekonomika. Nezinu, kā var šodien apgalvot, ka, pievienojoties eiro, pašreizējais stingrais lata piesaistes kurss pret eiro paliks nemainīgs. Es tur neredzu nekādu loģiku,» uzsvērusi ekonomiste.

Kā ziņots, Latvija vēlas pievienoties eirozonai no 2014.gada.


Написать комментарий