Pie kā var novest visu Valsts kontroles rekomendāciju izpilde?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Apkopojot Daugavpils pašvaldības uzņēmumu valsts pārbaudes secinājumos minētos aizrādījumus, kuri tika publicēti janvārī, var secināt, ka, ievērojot visas valstī apstiprinātas normas, kuras tiek mainītas visai bieži, pašvaldības uzņēmumiem jāatsakās no veselā saprāta un jāizdabā valstij un pārbaužu veicējiem, nevis jāstrādā iedzīvotāju labā, jātērē pēc iespējas mazāk nodokļu un jāpiedāvā pilsētniekiem nozīmīgus pakalpojums par saprātīgām cenām.

Protams, runa nav par visiem aizrādījumiem: pilsētas vadība atzīst, ka daudzi no tiem ir lietderīgi un rekomendācijas jāizpilda. Tomēr uzņēmumu vadītāji atzīmē, ka dažu rekomendāciju izpildes gadījumā tiks pieņemti lēmumi, kurus pilsētnieki diez vai sapratīs.
Piemēram, Valsts kontrole uzskata, ka pašvaldības kapitālsabiedrībām jāatsakās vai labi jāizvērtē nepieciešamība sniegt maksas pakalpojumus. Uzņēmumu vadītāji skaidro, ka rezultātā uzņēmumi nesaņems papildus ienākumus, pateicoties kuriem tiek nodrošināta to darbība un netiek paaugstināti tarifi.

Ja Autobusu parks izpildīs visas rekomendācijas, pilsētnieki nevarēs izmantot tādu pakalpojumu kā autobusu noma ekskursijām vai bērēm, jo Valsts kontrole paudusi šaubas, ka uzņēmumam jāpiedāvā šādi pakalpojumi, pateicoties kuriem netiek paaugstināta maksa par braucienu sabiedriskajā transportā. Kā arī likuma norma, kura aizliedz noteiktā veida uzņēmumiem nodarboties ar komercdarbību, būtībā apšauba Autobusa parka tiesības pārdot biļetes.

Valsts kontroles aizrādījumu izpildes gadījumā pirts apmeklētāji, kuri pēc šī rituāla vēlas iedzert alu vai vispār to nevarēs, vai ar tirdzniecību nodarbosies privātfirma, kura sakarā ar nepieciešamību maksāt nomas maksu un darba algu pārdevējam, pati noteiks dzērienu cenas. Ja, ievērojot Valsts kontroles norādījumus, pirts apmeklējuma cenā tiks iekļauti uzņēmuma administratīvās izmaksas, minētā cena būs jāpaaugstina.

Piemēram, uzņēmumam „Labiekārtošana-D” Valsts kontroles izteikusi aizrādījumu, ka uzņēmums pārdevis 200 eglītes, kuras tika piegādātas Jaungada piramīdu veidošanai, bet tika izveidots par vienu piramīdu mazāk, pēc likuma uzņēmumam nebija tiesību pārdot jau iepirktās eglītes, bet bija nepieciešams utilizēt tās.

Savukārt uzņēmumam „Daugavpils ūdens” nāksies paaugstināt tarifu, jo pārbaudes veicēji uzskata, ka uzņēmumam jāsniedz pakalpojums, ievērojot tarifu, kura aprēķina metode stājusies spēkā 2010.gadā. Tādēļ Sabiedrisko pakalpojumu regulatora 2008.gadā apstiprināto tarifu nepieciešams pārskatīt, ņemot vērā papildfaktorus. Kā ziņots, šajā sakarā tiks iesniegti tarifu projekti, saskaņā ar kuriem tiks noteikts ūdensapgādes pakalpojumu tarifs 0,48 Ls/m3, kanalizācijas pakalpojumu tarifs 0,47 Ls/ m3 un attiecīgi kompleksais tarifs 0,95 Ls/ m3.

Kā arī Valsts kontrole norādījusi dažus uzņēmumus, kuros nav jābūt pašvaldības daļām, to vidū laikraksts „Latgales laiks”, pašvaldībai tika rekomendēts atkārtoti apspriest jautājumu par daļu atsavināšanu.

Atgādināsim, ka Žanna Kulakova paziņoja, ka visas rekomendācijas tiks izskatītas katra atsevišķa uzņēmuma un pakalpojuma kontekstā.
 


Написать комментарий