Rinkēvičs: Latvija aizvien nav redzējusi jauno ES daudzgadu budžeta piedāvājumu

foto: ir.lv
foto: ir.lv

Latvija dažas dienas pirms 7. un 8.februārī gaidāmās Eiropadomes, kad valstu un valdību vadītājiem plānots panākt vienošanos par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu 2014. līdz 2020.gadam, no ES Padomes prezidenta nav saņemts jaunais ES Daudzgadu budžeta piedāvājums, pirmdien ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

Viņš norādījis, ka šāda situācija, kad Latvija nevar kvalitatīvi izvērtēt jauno budžeta piedāvājumu, nav pieļaujama un Latvija patur tiesības izmantot "visus tās rīcībā esošos instrumentus" valsts interešu aizstāvībā.

"Šāda situācija nav pieņemama, jo tas liedz iespēju kvalitatīvi izvērtēt jauno budžeta piedāvājumu, kā arī apgrūtina nacionālo parlamentu iesaisti lēmumu pieņemšanas procesā", norādīja ministrs.

Viņš sanāksmes laikā atkārtoti uzsvēris Latvijas prioritātes - Kohēzijas politikas finansējuma piešķīrumu vismaz esošā perioda apmērā un maksimāli strauju tiešo maksājumu izlīdzināšanu, nosakot minimālo tiešo maksājumu līmeni aptuveni 80% apmērā iepretim ES vidējam līmenim.

Savukārt, runājot par ES tirdzniecības jautājumiem, Rinkēvičs izteicis atbalstu ES tirdzniecības attiecību padziļināšanai ar ASV un Japānu, taču īpaši uzsvēra nepieciešamību turpināt ātru virzību uz padziļinātu brīvās tirdzniecības līgumu noslēgšanu ar Gruziju, Moldovu un Armēniju, kā arī Asociācijas līgumu ar Ukrainu. Ar valstīm, kuras izpildījušas visus kritērijus, ministrs aicināja sarunas noslēgt līdz nākamajam Austrumu partnerības samitam, kas notiks Viļņā šī gada novembrī.


Написать комментарий