Grigule: 30 000 parakstus referendumam pret eiro savāksim 2–3 mēnešu laikā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāte Iveta Grigule ir pārliecināta, ka nepieciešamos 30 000 vēlētāju parakstu referenduma rosināšanai pret eiro ieviešanu 2014.gadā izdosies savākt divu līdz trīs mēnešu laikā.

Otrdien intervijā Latvijas Radio Grigule pauda pārliecību, ka šonedēļ tiks formulēts likumprojekts un tad arī būs zināms, kāds būs iespējamā referenduma jautājums. Tālākais atkarīgs no Centrālās Vēlēšanu komisijas, kurā likumprojekts tiks iesniegts - vai tā piereģistrēs likumprojektu vai nē. Iespējams, ka parakstu vākšanu potenciālajam referendumam kopā ar nevalstiskajām organizācijām būs iespējams sākt jau šā gada pavasarī.


Viņas vērtējumā, jautājums nebūs par eiro ieviešanu "vispār", jo pievienoties eirozonai Latvija ir piekritusi, jautājums būšot par to, kad eirozonai pievienoties. Viņa uzsvēra, ka, saskaņā ar jaunākajiem datiem, Latvijā liela sabiedrības daļa - ap 60% - ir pret eiro ieviešanu 2014.gadā un tieši tāpēc referenduma rīkošana ir nepieciešama. Turklāt, pēc Grigules sacītā, eiro ieviešanu atbalstot tikai Latvijas Bankas un Finanšu ministrijas ekonomisti - virkne sabiedrībā zināmu ekonomikas ekspertu esot pret to.

Tāpat politiķe sacīja, ka referenduma tēriņu finansēšanai iecerēts uzrunāt uzņēmējus, kā arī pretendēt uz valsts finansējumu. Grigule minēja Zviedrijas piemēru, kurā finansējums piešķirts gan kampaņai par eiro ieviešanu gan pret to.

Vaicāta, kāpēc pati aizņēmusies eiro, bet tagad aģitē pret pievienošanos eirozonai, politiķe sacīja, ka laikā, kad viņa aizņēmusies, bijuši mazāki procenti un tobrīd viņai eiro bijis personīgi izdevīgāks.

Viņas vērtējumā, domājot par valsti, esot jāatzīst, ka eiro neesot izdevīgs, jo tas neesot stabils. Uzņēmējiem, kas rīkojas ar "lielām naudām" neapšaubāmi, eiro esot izdevīgs, tāpat kā katram personīgi tas varētu būt izdevīgs, taču pret eiro viņa aģitējot, "saskaņā ar sirdsapziņu".

Jau vēstīts, ka Grigule sāka vākt deputātu parakstus par tautas nobalsošanas ierosināšanu saistībā ar Eiro ieviešanas kārtības likumu, ko ceturtdien atbalstīja parlaments.

Sākotnēji šai iniciatīvai atbalstu solīja opozīcijā esošais Saskaņas centrs (SC), taču pirmdien SC paziņoja, ka tas neparakstīs Eiro ieviešanas kārtības likumprojekta nodošanu referendumam.

Grigule atzina, ka tas viņai bijis nepatīkams pārsteigums, taču pauda pārliecību, ka turpinās parakstu vākšanu.


Написать комментарий