68% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nevēlas pārvākties uz Latgali

foto: bpfpgu.ru
foto: bpfpgu.ru

Pērnā gada februārī pētniecības centra SKDS veiktās aptaujas ietvaros tika uzdots jautājums, vai valsts iedzīvotāji vēlētos pārvākties uz Latgali, un kāpēc pieņemtu šādu lēmumu. 

Aptaujas rezultāti liecina, ka 68% respondentu, kuri nav Latgales iedzīvotāji, nekādā gadījumā nepārvāktos uz dzīvi valsts austrumu reģionā.

Uz jautājumu, kur viņi meklētu darbu, ja tas būtu nepieciešams, 63% respondentu atbildēja, ka darītu to reģionā, kur dzīvo pašlaik. Darbu savā reģionā meklētu 59% latgaliešu. Zīmīgi, ka 33% latgaliešu ir pārliecināti, ka viņiem esot pietiekami labs zināšanu līmenis, lai atrastu jaunu darbu. Aptaujas rezultāti liecina, ka Latgales iedzīvotāju vidū bija visvairāk cilvēku, kuri piekristu strādāt kā algoti darbinieki – 42,4% latgaliešu.

Atbildot uz jautājumu par iespējamo pārvākšanos uz Latgali, citu reģionu respondenti atbildēja sekojoši: 68% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, kuri dzīvo citos reģionos, paziņoja, ka nekādā gadījumā tuvāko 3-5 gadu laikā nepārvāksies uz Latgali. Tie, kuri pieļauj domu pārvākties uz Latgali, darītu to, lai atrastu darbu, saņemtu pašvaldības dzīvokli ar zemiem komunālajiem maksājumiem, saņemtu iespēju apstrādāt zemi. 

Latvijas iedzīvotāji, kuri nevēlējās pārvākties uz Latgali, kā iemeslu minēja bezdarbu, to, ka reģions viņiem ir svešs, ka tajā vērojams „civilizācijas trūkums”. 43% respondentu atzīmēja, ka ir pieķērušies savai dzīvesvietai, tāpēc nevēlas pārvākties, bet 13% aptaujāto par to vispār nav domājuši.

Latgalieši, atbildot uz jautājumu, kāpēc tuvāko 3-5 gadu laikā paliktu dzīvot Latgalē, atzīmēja darba esamību (59% respondentu), iespēju saņemt pašvaldības dzīvokli un maksāt zemus komunālos maksājumus (30%), labu skolu vai bērnudārzu, kuros bērni var iegūt labu izglītību (24%), regulāro transporta satiksmi ar reģiona lielākajām pilsētām (23%), iespēju studēt augstskolā (23%). 8,3% latgaliešu nevēlētos palikt savā reģionā, 14% nevarēja atbildēt uz šo jautājumu.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc viņi vēlas dzīvot Latgalē, minētā reģiona iedzīvotāji paziņoja, ka galvenie iemesli ir ģimene un bērni (34,3%), darbs (27%), patīk te dzīvot (16%). Iemeslu vidū bija arī dzīvoklis un patriotiskās jūtas.

Savu dzimto reģionu neplāno mainīt 78% Latvijas iedzīvotāju un 71,5% latgaliešu. Latgalieši, plānojot pārvākšanos, domā par citām Latvijas pilsētām un ES valstīm.

Aptauja tika veikta visos valsts reģionos, tajā piedalījās vairāk nekā tūkstotis cilvēku vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptuveni puse respondentu bija no Rīgas un reģiona, 15% - Latgales iedzīvotāji. 60% respondentu bija latvieši. 


Написать комментарий