Pētījums: interneta lietotāji joprojām izturas vieglprātīgi pret drošību tīmeklī

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Otrdien, gadskārtējā Drošāka interneta dienā, Microsoft publisko savu ikgadējo Globālo datu drošības indeksu 2013.

Tas rāda, ka 55 procenti aptaujāto iedzīvotāju saskaras ar dažādiem riskiem internetā, tomēr tikai viena trešdaļa no visiem respondentiem veic drošības pasākumus savu datu labākai aizsardzībai.

Šogad indeksā iekļauts arī mobilo ierīču drošības apskats, atklājot, ka 72 procenti respondentu neveic regulārus programmatūras atjauninājumus mobilajām ierīcēm, tādējādi apdraudot savu datu drošību.

Globālais indekss norāda, ka, neskatoties uz dažādiem riskiem, datoru lietotāju paradumi nav mainījušies. Lietotāji nepievērš pietiekamu uzmanību informācijas drošībai ne stacionārajos datoros, ne dažādās mobilajās ierīcēs.

"Mobilajās ierīcēs mēs bieži vien glabājam tikpat daudz, ja ne vairāk personīgās informācijas kā datorā mājās. Tas padara mobilās ierīces pievilcīgas noziedzniekiem," komentē Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs. "Microsoft pētījums parāda, ka drošības ievērošanai būtu jākļūst par ieradumu neatkarīgi no tā, kur vai kā lietotājs piekļūst internetam. Tā iespējams pašam sevi pasargāt no kļūšanas par nozieguma upuri."

Arī Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja, atzīst, ka datorlietotāji vēl arvien nepietiekami apzinās drošības riskus internetā: "Virtuālajā vidē, tieši tāpat kā ārpus tās, ir svarīgi nodrošināt mūsu un mūsu tuvinieku fizisko un emocionālo drošību. Tomēr bieži vien mēs to neapzināmies, vai arī vienkārši neprotam sevi pasargāt. Tieši tāpēc ir svarīgi gan turpināt skaidrot cilvēkiem iespējamos riskus, gan arī palīdzēt viņiem iemācīties rīkoties piesardzīgi un izmantot tehnoloģiju rīkus sevis pasargāšanai. Arī tehnoloģiju kompānijām ir jāuzņemas daļa atbildības par sabiedrības izglītošanu šajos jautājumos."

Microsoft savā pētījumā norāda, ka 47 procenti respondentu satraucas par paroļu un kontu informācijas iespējamo zādzību, savukārt 33 procenti atzīst, ka lieto tikai tās mājas lapas, par kuru drošību ir pārliecināti. Pētījums arī vienlaikus parāda, ka tikai nedaudz vairāk kā puse (53 procenti) respondentu lieto pretvīrusu programmas. 45 procentus aptaujas dalībnieku satrauc identitātes zādzības iespējamība, tomēr tikai 34 procenti lieto PIN kodus mobilo ierīču atslēgšanai un tikai 38 procenti interesējas par jaunākajām datu drošības iespējām.

Globālajā pētījumā aptaujāti vairāk kā 10 tūkstoši datoru, viedtelefonu un planšetdatoru lietotāju 20 valstīs. Aptaujas dati ir pieejami Microsoft Computing Safety Index Survey mājas lapā.

Dažādiem riskiem globālajā tīmeklī ir pakļauti arī bērni, tādēļ vecākiem ir jābūt informētiem, kā pasargāt ne tikai sevi, bet arī savas atvases no datu zādzības un ļaunprātīgām datorprogrammām. Klātienē izsekot līdzi katram sava bērna solim internetā nav iespējams, it īpaši ņemot vērā, ka bieži vien internetam tiek piekļūts, lietojot mobilās ierīces.

Microsoft interneta drošības pētījumi liecina, ka vecāki izvēlas rūpēties par savu un savu bērnu drošību digitālajā vidē divos veidos: 43 procentu aptaujāto izvēlas uzraudzīt sava bērna aktivitātes, savukārt 45 procenti labprātāk liedz pieeju noteiktām mājas lapām. Vecāki biežāk izvēlas ierobežot jaunāku bērnu darbības, liedzot pieeju noteiktām mājas lapām, bet tikai uzraudzīt gados vecāku atvašu aktivitātes. Neatkarīgi no pieejas vecāki atzīst, ka vēlētos efektīvākus un vieglāk lietojamus drošības rīkus.

Microsoft iesaka vecākiem izveidot sev kontus, kas ļauj administrēt datoru, savukārt bērniem – parastos kontus. Šai pieejai ir vairākas priekšrocības – bērni nevarēs piekļūt vecāku e-pastiem, dažādiem kontiem internetā, noteiktiem dokumentiem un tamlīdzīgi. Bērni arī nevarēs uzstādīt aizdomīgas programmas. Šādā veidā bērni nevarēs neapzināti pakļaut riskam personīgo informāciju vai kaitēt datoram. Vecākiem, kas vēlas vēl pilnīgāku kontroli, ir pieejami vēl vairāki papildu iestatījumi ciešākai pārraudzībai.


Написать комментарий