Premjers: Latvijas ceļiem kraha gads nebūs ne šis, ne nākamais

foto: saeima.lv
foto: saeima.lv

Pastāv pārliecība, ka krahs Latvijas ceļu nozarē nebūs ne 2013., ne 2014. gads, taču problēmas – gan saistībā ar finansējumu, gan kvalitāti - nozarē pastāv un tās ir jārisina, norāda Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc ceļu būves nozares uzņēmumi lēš, ka šis gads būs kraha gads ceļu nozarē, premjers LNTraidījumā 900 sekundes skaidroja, ka problēma sakņojas finansējumā. Proti, liela daļa finansējuma ceļu būvniecībai ir no Eiropas fondiem, un šim gadam finansējuma apguve tuvojas noslēgumam, savukārt 2014. gadam finanšu apguve vēl nav sākusies, tādējādi «iezīmējas zināms iekritums starp 2013. gada līmeni un to līmeni, kad mēs iziesim uz nākamo finanšu perspektīvu».


Premjers arī sacīja, ka tiks skatītas iespējas šo iekritumu finansēt no valsts, taču precīzas summas, kas šim mērķim varētu būt nepieciešamas varēs uzzināt, iespējams, jau šajā nedēļas nogalē – atkarībā no tā, vai būs vienošanās par finanšu perspektīvu. Ja vienošanās nebūs, finansējums tiks atlikts un iekritums būs dziļāks.

Dombrovskis skaidroja, ka šobrīd jārisina abas problēmas – gan finansējuma pieejamība, gan kvalitātes kontroles problēmas. «Pie šīm problēmām arī strādāsim,» tā viņš, piebilstot, ka kvalitātes kontrole ir būtisks faktors, lai nerastos tāda situācija, ka ceļu sataisa, bet pēc diviem gadiem šis ceļš atkal ir sadangāts.

Premjers arī atzina, ka Satiksmes ministrija, runājot par visa Latvijas ceļu tīkla pilnīgu sakārtošanu, min vairākus miljardus latu. Tas, pēc Dombrovska teiktā, ir vairāku gadu darbs, jo vairākus miljardus ceļu būvei Latvija gadā nevar atvēlēt.


Написать комментарий