LCB apskatāma izstāde “Ziemas noveles”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrdien, 5.februārī, Latgales Centrālās bibliotēkas periodikas lasītavā notika tekstilmākslinieces Jolantas Savvinas personālizstādes „Ziemas noveles” atklāšana.

Izstādē aplūkojami tikai 8 darbi, bet tie pārsteidz ar savu smalkumu, krāsām un poētiskām asociācijām. Darbu burvība atklājas zīda audumā.

Pēc mākslinieces vārdiem, literatūras žanrs – novele – izstādes nosaukumā minēts ar nodomu. Šajos nelielajos stāstos parasti darbojas tikai daži tēli, tiem raksturīga viena sižetiskā līnija, tomēr noveles atspoguļo visu jūtu un pārdzīvojumu gammu, tāpat arī Jolantas Savvinas darbos ar audumu un krāsu palīdzību var iejusties ziemas pasaulē un sajust klusā ziemas vakara burvību, iestājušās krēslas noslēpumu, pievērst uzmanību sniegpārsliņas lidojumam.

Jolanta Savvina ir dzimusi Daugavpilī. Absolvēja Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolu, iegūstot mākslinieka meistara diplomu. Studējot augstskolā, Jolanta Savvina ieguva mākslas un pedagoģijas zinātņu maģistra grādu. Profesionālās darba gaitas tekstilmāksliniecei sākās ražošanas apvienībā „Daiļrade”. Piecpadsmit gadus Jolanta Savvina bija pedagoģe Daugavpils mākslas skolā „Saules skola”. Vairāk nekā 10 gadus tekstilmāksliniece strādā Daugavpils Universitātē Mākslas un dizaina katedrā. Māksliniece aktīvi piedalās dažādās izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs.

Izstādē aplūkojamo darbu autore ir ļoti daudzpusīgs cilvēks: viņa strādā dažādās tehnikās – batika, sietspiede, tekstilmozaīka un vilnas velšana. Šobrīd iemīļotākais darbības veids ir darbs ar zīda audumu, bet diemžēl tas ir ļoti rūpīgs darbs, kas prasa lielus ieguldījumus.

Māksliniece pastāstīja portālam Gorod.lv, ka tieši zīds ir materiāls, kas iedvesmo un rada interesantas idejas, kuras uz papīra nav iespējams izteikt. „Šāda veida radošā darbība prasa ļoti daudz laika, ko es sakarā ar darbu nevaru atļauties. Tomēr manos nākotnes plānos ir lielas ekspozīcijas sagatavošana”.

Izstādes apmeklētāji ieteica māksliniecei turpināt iesākto un pavasarī prezentēt dzeju, vasarā – prozu, bet rudenī – dzeju prozā.
Izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 28. februārim.



Написать комментарий