Latvijā varētu tikt uzsākta vienošanās izstrāde par bezvīzu režīmu īstermiņa braucieniem ar Krieviju

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēdējā laikā dažas Eiropas valstis daudz runā par bezvīzu režīma ieviešanu ar kaimiņvalsti – Krieviju, kā iemesls tiek minēts ekonomiskais izdevīgums.

Vēsturiski izveidojušās sarežģītas attiecības starp valstīm netiek ņemtas vērā. Somija, Vācija, Japāna plāno vienkāršot vīzu režīmu ar Krieviju.

Kas traucē arī Latvijai padomāt par ekonomisko izdevīgumu, kas rastos bezvīzu režīma gadījumā? Ar šo jautājumu portāls Gorod.lv vērsās pie Reformu partijas pārstāvjiem, jo tās līderis Valdis Zatlers jau pirms diviem gadiem ziņoja, ka atbalsta bezvīzu režīma ieviešanu starp Latviju un Krieviju.

Reformu partijas pārstāve Aleksandra Gluhih mums atbildēja sekojoši: „2011.gada 15.decembrī kārtējā ES un Krievijas samītā puses apstiprināja Kopīgo soļu (Common Steps) dokumentu. Šobrīd tiek izpildīts dokumentā minētais: notiek informācijas apmaiņa, ekspertu vizītes, tiek runāts par vairākiem jautājumiem, piemēram, readmisiju, cīņu ar nelegālo imigrāciju u.c.

Pēc dokumentā minēto punktu izpildes un attiecīgā lēmuma pieņemšanas varētu tikt uzsākta vienošanās izstrāde par bezvīzu režīmu īstermiņa braucieniem. Būdama ES dalībvalsts, Latvija atbalsta ES politiku šajā jautājumā”, - paziņoja Reformu partijas pārstāve.

Somijas vēstnieks Krievijā, runājot par valstu attiecībām pagājušajā gadā, atzīmēja, ka somu firmas investēja Krievijas ekonomikā 12 miljardus. Šobrīd Krievijā reģistrētas 600 somu firmas, 400 no tām reģistrētas Sanktpēterburgā, bet darbojas visā valsts teritorijā, līdz pat Sibīrijai. Pateicoties tam ap 50 000 Krievijas iedzīvotāju tika nodrošināti ar darbu enerģētikas, loģistikas, mežrūpniecības un citās jomās.

Pēc vēstnieka domām, Krievijas iestāšanās PTO bija ilgi gaidītā un nāca valstij par labu. Tas ietekmēs cenu samazināšanu dažāda veida precēm, kas ir izdevīgi valsts iedzīvotājiem, savukārt somu firmas pelnīs simtiem miljonu eiro.


Написать комментарий