Arktikā un Antarktikā šogad aktīvi atjaunojas ledāji

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Arktikā ar ledu klātās platības šoziem atjaunojas labāk nekā pērn, bet Antarktīdā ledus daudzums ir rekordliels, atsaucoties uz vairāku starptautisko meteoroloģijas organizāciju monitoringa datiem ziņo portāls "zinas.ltv.lv"

Pēc pagājušās vasaras, kad Arktikā ledus bija nokusis rekordlielos apjomos, šoziem ledus klātās platības kļūst arvien plašākas un pārspēj pagājušo ziemu.

Saskaņā ar Starptautiskā Arktikas izpētes centra datiem ūdens platība, kurā ledus koncentrācija ir vairāk nekā 15%, pērn septembra sākumā saruka līdz 3,59 miljoniem kvadrātkilometru, kas ir mazāk nekā puse no pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidējā rādītāja.

Februāra sākumā ledus klāto platība nedaudz pārsniedza 14 miljonus kvadrātkilometru, kas ir pat mazliet vairāk nekā pērn šajā laikā, turklāt būtiski, ka 2011. gada vasarā ledus nebija kusis tik daudz kā 2012. gadā.

Antarktīdā pēc pagājušajā ziemā (pēc mūsu laika pagājušajā vasarā) piedzīvotā rekorda, kad ledus klāja tik lielas platības kā nekad kopš sākti novērojumi, ledus ir kusis, jo šobrīd Dienvidu puslodē ir vasara, tomēr februāra pirmajās dienās Antarktīdu nedaudz mazāk nekā četru miljonu kvadrātmetru platībā klāj ledus. Tik plaši ledus lauki februāra sākumā Antarktīdā nav bijuši kopš sāka ledus platību monitoringu 70to gadu beigās. Piemēram, 1993. gadā, kad tika uzstādīts kušanas rekords, Antarktīdā bija tikai nedaudz vairāk par diviem miljoniem kvadrātkilometru lielas platības ar ledu.

Marta sākums ir laiks, kad Antarktīdā tiek sasniegs maksimālais ledus klāto platību apjoms gada laikā, savukārt Antarktīdā februāra beigas un marta sākums ir kušanas laika beigas, kad ledus ir vismazāk.


Написать комментарий