Baltkrievijā arhīvos nav atrodams oriģināls vēsturiskajam līgumam par NVS izveidošanu un PSRS galu

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Baltkrievijā no arhīva ir pazudis 1991.gada decembrī noslēgtā vēsturiskā līguma oriģināls par NVS izveidošanu, kas nozīmēja arī Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) eksistences beigas, ziņo ārvalstu prese, atsaucoties uz aģentūru "Associated Press" (AP).

Par to aģentūrai paziņoja tālaika Baltkrievijas vadītājs Staņislavs Šuškevičs. Šuškevičs konstatēja šī dokumenta pazušanu, strādājot ar saviem memuāriem.

"Ir grūti noticēt šāda līmeņa dokumenta pazušanai, bet tas ir fakts," viņš pavēstīja aģentūrai AP.

Šo informāciju apstiprināja arī Minskā bāzētā NVS izpildkomitejā, kurā šim dokumentam būtu jāglabājas, ziņo Ukrainas portāls "TSN".
"Pie mums glabājas apstiprināta Belovežas vienošanās par Neatkarīgo valstu sadraudzības izveidošanu kopija, kura datēta ar 1991.gada 8.decembri," paziņoja izpildkomitejas arhīva vadītājs Vasīlijs Astreiko.

Turklāt viņš nespēja žurnālistiem atbildēt uz jautājumu, kur tādā gadījumā atrodas dokumenta oriģināls.

Bijušais Baltkrievijas līderis uzskata, ka šis dokuments ir nozagts ar iespējamu nolūku to pārdot kādam kolekcionāram.

Pēc Šuškeviča teiktā, viņš pats pēdējo reizi šo dokumentu redzējis 1991.gadā, tā parakstīšanas dienā.

Sākumā tika uzskatīts, ka ir trīs vienlīdzīgi vienošanās varianti: ukraiņu, baltkrievu un krievu valodā. Taču vēlāk atklājās, ka oriģinālais dokuments ir tikai vienā vienīgā eksemplārā – krievu valodā.

"Mēs vienošanos parakstījām tikai krievu valodā," paziņoja Vjačeslavs Kibičs, kas 1991.gadā ieņēma Baltkrievijas premjerministra amatu.

"Kā lai es zinu? Vai nu mazums, par ko raksta!" viņš iepriekš teica žurnālistiem, kuri jautāja par to, kādēļ uzreiz pēc vienošanās parakstīšanas prese rakstīja par trīs tās variantiem.

Tieši to pašu teicis arī bijušais Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas vadītājs Pjotrs Kravčenko. Vienlaikus, pēc NVS izpildkomitejas arhīva tā laika vadītāja Ivana Korotčeņa teiktā, tieši iekšlietu ministrijai bija jānosūta glabāšanai dokumenta oriģināls. Viņš paziņoja, ka kolēģi to tā arī nesaņēma, vairākas reizes meklēja, taču neveiksmīgi.

1991.gada 8.decembrī Šuškevičs, Krievijas prezidents Boriss Jeļcins un Ukrainas prezidents Leonīds Kravčuks slepenās sarunās valdības medību namiņā Belovežas gāršā Baltkrievijā parakstīja "Vienošanos par Neatkarīgo valstu sadraudzības dibināšanu". Vienošanās tekstā tika pasludināts, ka "PSRS ir beigusi eksistēt kā starptautisko tiesību subjekts un ģeopolitiska realitāte" par spīti Padomju Savienības prezidenta Mihaila Gorbačova mēģinājumiem saglabāt šo valsti.

NVS dalībvalstis sākotnēji bija tikai Baltkrievija, Krievija un Ukraina, bet 1991.gada decembrī šai organizācijai pievienojās vēl deviņas bijušās PSRS republikas.


Написать комментарий