Psiholoģe Ludmila Di: Sieviete sasniedz panākumus ar pacietību un spēju būt elastīgai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Lursoft datu bāzes informācija liecina, ka Latvijas uzņēmumu īpašnieču vai vadītāju vidū sieviešu īpatsvars ir vairāk nekā 37%.

Diemžēl apkopotie dati liecina, ka mūsu reģionā sievietes ar uzņēmējdarbību nodarbojas daudz mazāk. Kas varētu to ietekmēt, izņemot ekonomisko situāciju Latgalē? Šo jautājumu portāls Gorod.lv uzdeva psiholoģei Jeļenai Di.

- Jeļena, sakiet, lūdzu, ar ko, Jūsuprāt, psiholoģijas ziņā atšķiras sievietes, kuras dzīvo Latgalē un Rīgā (kur ir augstākais procents sieviešu, kas nodarbojas ar uzņēmējdarbību)?

- Nevaru sniegt pamatotu salīdzinošo raksturojumu, jo neesmu pētījusi šo jautājumu, tomēr varu teikt, ar ko atšķiras sievietes-uzņēmējas no vīriešiem-uzņēmējiem, kā viņi reaģē uz apkārtējo vidi, un, iespējams, tā ir atbilde uz jautājumu.
Latgalei raksturīga visai agresīva uzņēmējdarbības vide, jo tirgus ir mazs, resursu ir maz, infrastruktūra un rūpniecība piedzīvo smagus laikus. Tāpēc, lai uzsāktu kaut ko jaunu, jāpieliek daudz pūļu, jāatrod sava niša un jāatrisina vairākas problēmas. Kad vīrieši saskaras ar šķēršļiem, viņiem izdalās vairāk testosterona, palielinās agresijas līmenis, tāpēc rodas spēks, kas palīdz atrisināt problēmas – vīrietis kļūst mērķtiecīgāks. Sievietes redzes loks ir plašāks, nekā vīrieša, tas nozīmē, ka sieviete redz daudz vairāk, bet neskaidri, savukārt vīrietis redz mazāk, bet spēj redzēt konkrētās lietas. Uzņēmējdarbībā ir svarīgi skatīties uz lietām konkrēti, zināt, kas darāms.

Sievietei saskaroties ar šķēršļiem izdalās cita veida hormoni, sievietes kļūst elastīgākas, emocionālākas un dažreiz atkāpjas. Latgalei raksturīgā vide neveicina sievietes vēlmi uzsākt kaut ko savu, tāpēc sievietes, saskaroties ar problēmām, atkāpjas vai vispār baidās apliecināt sevi šajā vīriešu jomā.

- Sakiet, lūdzu, kāda ir situācija citos Latvijas reģionos?

- Manuprāt, citos reģionos, piemēram, Rīgā, ir daudz vairāk ekonomisku un finanšu iespēju, spriežu pēc saviem novērojumiem, jo esmu ne tikai psiholoģe, bet arī uzņēmēja, tāpēc varu spriest, kā jūtas sieviete-uzņēmēja.

Neteiktu, ka Latgalē sievietes nenodarbojas ar biznesu, esmu pazīstama ar lielu vietējo biznesa sieviešu skaitu. Tomēr jāņem vērā, kādās jomās mēs, sievietes, varam sevi apliecināt – tā ir tirdzniecības joma, pakalpojumu sniegšana (piemēram, frizētavas, skaistumkopšanas saloni, ēdināšana) – šajās jomās sievietes var gūt panākumus, jo sievietes ir pacietīgākas. Vīrieši savu spēku izmanto, lai vienā rāvienā attīstītu biznesu un sasniegtu savu mērķi. Savukārt sievietes attīsta nelielus uzņēmumus, darot to soli pa solim. Sievietes ar savu pacietību un elastīgumu var sasniegt panākumus nelielajā biznesā, jo liels bizness ir pārāk sarežģīts.

- Kā zināms, nedaudz vairāk par 37% Latvijas lielāko uzņēmumu pieder sievietēm, Jūsuprāt, tas ir liels radītājs mūsu valsts mērogā?

- Ļoti liels, jo mūsu tradicionālajā kultūrā sieviete vienmēr atrodas aiz vīrieša. Nevar teikt, ka pie mums valda patriarhāts, bet vienlīdzības kā tādas pagaidām nav. Sabiedrības uztverē sieviete vienalga ir otrās šķiras būtne – viņai jābūt skaistai, veselai, veiksmīgi jāapprecas un jāaudzina bērni. Tas ieprogrammēts bezapziņas līmenī, un sieviete pieņem šo lomu.

- Iespējams, šis augstais rādītājs novājina mūsu ekonomiku? Varbūt, ja ar biznesu vairāk nodarbotos vīrieši, ekonomiskā situācija valstī būtu labāka?

- Nedomāju, ka tas ir iemesls. Sievietes ir fiziski vājākas, nav tik agresīvas, bet tas nenozīmē, ka tās nav pietiekami gudras. Viņām ir citas priekšrocības – plašāks redzes loks, viņas ir izturīgākas, elastīgākas, par viltīgākas. Jāatzīmē, ka 37% sieviešu spēja pieņemt vīriešu rakstura īpašības, tāpēc biznesa jomu tas neietekmē negatīvi. Cits jautājums, ko tas sievietēm maksā? Ceru, ka viņām ir labas ģimenes un viss ir kārtībā ar personisko dzīvi.


Темы: , , ,
Написать комментарий