Raiņa mājā Berķenelē viesojās literatūrzinātniece Gundega Grīnuma

foto: data.lnb.lv
foto: data.lnb.lv

Raiņa mājas Berķenelē speciāliste Lilita Novicka portālam Gorod.lv paziņoja, ka 6.februārī Raiņa lasījumu ietvaros Raiņa mājā Berķenelē viesojās literatūrzinātniece Gundega Grīnuma ar stāstījumu „Rainis – lasītājs”.

Pēc Novickas kundzes vārdiem, pasākums notika šaurā un mājīgā lokā – to apmeklēja 12 Daugavpils pilsētas un novada skolotāji un bibliotekāri.

Stāstījuma „Rainis – lasītājs” ietvaros G.Grīnuma pastāstīja, cik svarīga loma Raiņa dzīvē bija grāmatām.

Grīnumas kundze pastāstīja, ka būdams intraverts cilvēks, dzejnieks mīlēja pakavēties savā iedomu, fantāziju pasaulē. Rainim lasīšana bija kā garīgs patvērums, uzturēšanās domubiedru sabiedrībā. Tādu domubiedru, kādus dzīvē viņš nevarētu sastapt, tādus, kuri pilnībā saprastu dzejnieka tiekšanos uz pilnību. Tajā pašā laikā lasīšana Rainim izvērtās par atkarību, zināmā mērā tā bija bēgšana no īstenības. Grīnumas kundze atzīmēja, ka tāpat kā mūsdienās bieži vien nosoda atkarību no interneta, senāk – pārāk lielo atkarību no lasīšanas.

J.Rainis bija daudzpusīgi attīstīts cilvēks, kurš lasīja grāmatas par medicīnu, vēsturi, tautsaimniecību un daudz ko citu.

Lekcijas „Rainis – lasītājs” autore pastāstīja, kādas grāmatas Rainis lasīja būdams cietumā, arī parādīja attēlus ar Raiņa grāmatām, uz kuru malām ir daudz komentāru Raiņa rokrakstā. G.Grīnuma lekcijas nobeigumā Raiņa mājas Berķenelē darbiniekiem uzdāvināja savu darbu „Piemiņas paradoksi” un Raiņa „Kastaņola” ( G.Grīnumas zinātniskā redakcija un komentāri).

Jāatzīmē, ka vieslekcijas rīkotāji plāno arī turpmāk organizēt šāda veida pasākumus, piesaistot vairāk skolotāju, bibliotekāru un studentu.


Написать комментарий