Francijā sabojāta slavena Delakruā glezna

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Francijā, Luvras muzeja filiālē Lensas pilsētā, ceturtdien, 7. februārī sabojāta 19. gadsimta franču mākslinieka Ežena Delakruā slavenā glezna "Brīvība uz barikādēm" (La Liberté guidant le peuple; 1830), raksta ārvalstu prese.

Gleznu, kas tapusi par godu 1830. gada jūlija revolūcijai jeb tā saucamajai otrajai Franču revolūcijai, apzīmējusi kāda 28 gadus veca sieviete, atstājot uz mākslasdarba centrālā tēla sejas graffiti zīmējumu. Sievieti nekavējoties aizturējusi muzeja apsardze.


Vandalisma akts noticis ceturtdien, īsi pirms muzeja slēgšanas. Piektdien muzejs ir slēgts un pagaidām nav pieņemts lēmums, vai glezna tiks pārvesta uz citu vietu, vai attīrīta turpat.

Vietējā policija ziņo, ka gleznu apzīmējusī sieviete, iespējams, ir garīgi nevesela un viņaiir nozīmēta psihiatra ekspertīze. Sievietes personība netiek atklāta.

Francijas mediji raksta, ka pēc neoficiālas informācijas, uz gleznas atstātais graffiti ir saistīts ar "9/11" sazvērestības teorijām (tās uzskata, ka 2001. gada 11. septembra teroraktus ASV nesarīkoja "al-Qaeda")

Francijas ziemeļu pilsētā Lensā Luvras muzeja filiāle atvērta vien pirms pāris mēnešiem – 2012. gada decembrī. Muzeja darbinieki saka, ka iespējams, graffiti notīrīt nebūs problēmas, taču vispirms ir nepieciešams restauratoru novērtējums.

"Brīvība uz barikādēm" ir viens no visslavenākajiem 19. gadsimta franču glezniecības darbiem. Tās fragments bija attēlots uz 100 franku banknotes un, iedvesmojoties no šīs gleznas, tapusi Brīvības statuja Ņujorkā.


Написать комментарий