Nigērijā nogalināti deviņi pretpoliomielīta vakcinētāji

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Deviņi pretpoliomielīta vakcinācijas programmas darbinieki piektdien nogalināti divos atsevišķos uzbrukumos Nigērijas ziemeļu pilsētā Kano, atsaucoties uz policiju, vēsta aģentūra "Reuters".

Uguni pa vakcinētājiem atklājuši bruņoti ļaundari uz motocikliem. "Uzbrucēji atklāja uguni pa veselības centru Hotoro rajonā, nogalinot septiņus, kamēr uzbrukums Zarias ceļa rajonā prasīja divas dzīvības," paziņoja policijas pārstāvis Magadži Musa. "Uzbrukuma brīdī viņi strādāja valsts valdības vakcinācijas programmā," piebilda Musa.


Šaušana apgrūtina globālo veselības organizāciju pūles atbrīvot Nigēriju no poliomielīta vīrusa, kas dažu stundu laikā inficētajam cilvēkam var izraisīt neatgriezenisku paralīzi. Neviens grupējums pagaidām nav uzņēmies atbildību par notikušo, bet islāmistu kaujinieku grupa "Boko Haram", kas ir nosodījusi Rietumu medicīnu, parasti ir atbildīga par daudziem uzbrukumiem Nigērijas ziemeļos.

"Boko Haram" tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem draudiem ar naftu bagātās Āfrikas valsts stabilitātei. Rietumi baidās, ka Nigērija var kļūt par darbošanās vietu ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītiem Sahāras reģiona islāmistu grupējumiem, kurus Mali apkaro franču spēki.

2003. gadā Nigērijas ziemeļu islāmistu līderi nosodīja pretpoliomielīta kampaņu, apgalvojot, ka vakcīna var izraisīt neauglību un AIDS. Islāmistu kampaņu pret vakcināciju vainoja poliomielīta atdzimšanā Nigērijā un citās Āfrikas valstīs, kas iepriekš tika pasludinātas par brīvām no šīs slimības.

Uzbrukumi pretpoliomielīta vakcinācijas programmas dalībniekiem nav retums arī Pakistānā. Decembrī un janvārī uzbrukumos šajā valstī gāja bojā vismaz 16 vakcinētāju. Vietējie "Taliban" kaujinieki apgalvo, ka nav veikuši šos uzbrukumus, lai gan tās līderi nosodīja programmu, saucot to par mēģinājumu sterilizēt un izspiegot musulmaņus.

"Taleban" ir aizliedzis vakcinācijas Pakistānas Vaziristānas cilšu rajonā, jo uzskata šo kampaņu par aizsegu spiegošanai. Pakistānā ir piespriests cietumsods ārstam, kurš palīdzēja ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP) atrast Osamu bin Ladenu, izmantojot vakcinācijas programmu pret hepatītu.


Написать комментарий