Gorod.lv aptauja: 42% respondentu redzējuši M.Rotko reprodukcijas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Mūsu pilsētā un pasaulē pastāv neviennozīmīga attieksme pret Daugavpilī (Dvinskā) dzimušā mākslinieka Marka Rotko jaunradi, tomēr ir pietiekami daudz abstraktā ekspresionisma cienītāju, kuri iegādājas mākslinieka darbus, maksājot par tiem miljonus.

Portāls Gorod.lv veica kārtējo aptauju ar mērķi noskaidrot lasītāju attieksmi pret mākslinieka jaunradi. Aptaujas dati liecina, ka 42% respondentu redzējuši mākslinieka darbus (reprodukcijas), pārējie pagaidām nav izrādījuši interesi par M.Rotko darbiem, par godu kuram aprīlī Daugavpilī tiks atklāts mākslas centrs, kuram jāpiesaista pilsētā mākslas cienītāji un tūristi.

Tiek plānots, ka Rotko mākslas centrs ieinteresēs ne tikai ārzemniekus, bet centrā rīkotie pasākumi piesaistīs arī pilsētniekus. Un, iespējams, kāds no tiem, kurš pašlaik nav mākslinieka jaunrades cienītājs, centra atmosfēras ietekmē mainīs savas domas un pievienosies 3% aptaujāto, kuriem patīk Rotko darbi.

Cerams, ka daļa pilsētnieku gribēs uz laiku aizmirst par ikdienas rūpēm un atklāt ko jaunu, paskatīties uz pasauli citām acīm. Iespējams, ka cilvēki, kuri šobrīd ir pārliecināti, ka Rotko gleznas nevarētu viņus piesaistīt, mainīs savas domas, pagaidām šādu pārliecību paudusi trešā daļa respondentu.

Pats M.Rotko, runājot par saviem darbiem, minēja, ka gleznas nav uzskatāmas par abstraktām, jo viņam nebija mērķa radīt vai akcentēt krāsas un vietas formālu attiecību: mākslinieks vēlējās akcentēt nosaukumā ietvertās tematikas atspoguļojumu. Rodas jautājums – kāpēc lielai daļai viņa abstraktu gleznu nav nosaukumu? Iespējams, ka tas un daudz kas cits kļūs skaidrs pēc Rotko mākslas centra atklāšanas, kurā jau notiek pirmie pasākumi.
 


Написать комментарий