Nedaudz pieaug eiro ieviešanas atbalstītāju skaits

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijā turpina nedaudz pieaugt eiro ieviešanas atbalstītāju skaits, un no decembra līdz janvārim pret eiro ieviešanu pozitīvi noskaņoto iedzīvotāju īpatsvars ir palielinājies no 31% līdz 33%, liecina pētījumu aģentūras TNS šā gada janvārī veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Decembrī pret pāreju no lata uz eiro 31% iedzīvotāju attieksme bija "drīzāk pozitīva" vai "ļoti pozitīva", bet janvārī šādu pozitīvi noskaņoto iedzīvotāju īpatsvars  sasniedza 33%. Vienlaikus par 3% - līdz 63% - janvārī samazinājās "ļoti negatīvi" un "drīzāk negatīvi" noskaņoto iedzīvotāju īpatsvars.


Bet kopš 2012.gada oktobra līdz šā gada janvārim pret eiro ieviešanu pozitīvi noskaņoto īpatsvars ir būtiski pieaudzis no 26% oktobrī līdz 33% janvārī.

Attieksme pret eiro ieviešanu Latvijā janvārī salīdzinājumā ar decembri uzlabojās vecuma grupā no 35 līdz 49 gadiem. Savukārt pret eiro ieviešanu tradicionāli negatīvi noskaņotajās grupās - gados vecākie iedzīvotāji (65-74 gadi) un cilvēki ar pamata vai nepabeigtu vidējo izglītību - ir pieaugusi šaubīšanās par savu viedokli.

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, arī janvārī kopumā pozitīvāka attieksme pret eiro ieviešanu ir jauniešiem (15-24 gadi), iedzīvotājiem ar augstāko izglītību, kā arī latviešu tautības pārstāvjiem. 

TNS finanšu nozares pētījumu eksperte Ilva Pudule uzskata, ka tendenci pieaugt eiro atbalstītāju īpatsvaram Latvijā var skaidrot ar masu medijos arvien pieaugošo informācijas daudzumu par eiro ieviešanas plusiem un mīnusiem. "Iedzīvotāji ieklausās šajā informācijā un aktīvi to apspriež ar saviem tuviniekiem, tādējādi, iespējams, liekot šaubīties vai pat mainīt viedokli pret eiro ieviešanu agrāk negatīvi noskaņotajiem iedzīvotājiem," pauž Pudule.

Taču pašlaik tikai vidēji katrs piektais iedzīvotājs (19%) spēj pareizi un bez priekšā teikšanas nosaukt lata maiņas pret eiro kursu (aptuveni 0,70 lati par eiro vai 1,42 eiro par latu). Vēl 10% iedzīvotāju zina, ka latus pret eiro mainīs pēc pašreizējā kursa vai pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa (4%). Tomēr vairāk nekā trešā daļa aptaujāto (35%) atzīst, ka nav informēti par maiņas kursu, un vēl daļa aptaujāto satraucas par to, vai maiņas kurss būs godīgs un izdevīgs iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka Latvija eiro plāno ieviest 2014.gada 1.janvārī. Latvijas iedzīvotāji decembrī varēs iegādāties desmit latu jeb 14,23 eiro vērtus eiro sākumkomplektus, savukārt uzņēmējiem būs pieejami 200 eiro (140 latu) sākumkomplekti.

Latvijas Bankas konkursā par Latvijas eiro monētu kalšanu uzvarēja Vācijas kaltuve - Bādenes Virtembergas Valsts kaltuve. 2013. un 2014.gadā būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu. Plānots, ka Latvijas eiro monētas Latvijas Banka sāks saņemt oktobrī. 


Написать комментарий