Zirga gaļas skandāls ES: Francijas lielveikali atsauc saldētus liellopu produktus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Sešas Francijas lielveikalu ķēdes ir izņēmušas no tirdzniecības divu uzņēmumu ražotus saldētus liellopu gaļas ēdienus, aizdomās, ka tie satur zirga gaļu.

Skandāls pirms tam jau skāris vairākas citas Eiropas Savienības (ES) valstis, vēsta raidsabiedrība BBC.

Francijas lielveikalu ķēdes svētdien nolēma izņemt no tirdzniecības uzņēmumu "Findus" un "Comigel" saldētos produktus, bažījoties, ka produkta aprakstā minētā gaļa neatbilst patiesajam sastāvam. Atsauktie produkti ir saldētas gatavās maltītes, piemēram, makaroni ar gaļas mērci un gaļas pīrāgi.

Zirga gaļas skandāls, kurš sācies jau vairākās ES vietās, nu ir izpleties 16 valstīs, raisot jautājumus par ēdienu piegādes shēmām, informē BBC. Skandāls jau ir ietekmējis pārtikas produktu piegādes Lielbritānijā, Francijā, Zviedrijā, Īrijā un Rumānijā, bet tas varētu skart produktu izplatīšanu vēl 11 valstīs.

Francijā ir sākta izmeklēšana par to, vai "Findus" un "Comigel" zināja par zirga gaļu savos produktos. Zviedru pārtikas nozares gigants "Findus" piektdien atsauca savas gatavās maltītes no Zviedrijas un Francijas, pēc tam, kad tika atklāts, ka Lielbritānijā tirgotā "Findus" liellopu lazanja satur līdz pat 100% zirga gaļas. Uzņēmums apgalvo, ka to ir maldinājis gaļas piegādātājs no Rumānijas.

"Findus" produktus gatavoja franču ražotājs "Comigel", izmantojot arī Francijā bāzētās kompānijas "Spanghero" piegādāto gaļu. Savukārt "Spanghero" gaļas piegādātāji bijuši no Rumānijas.

"Mēs domājām, ka mūsu produktos ir sertificēta Francijas liellopu gaļa, bet patiesībā mums piegādāja Rumānijas zirga gaļu. Mēs esam maldināti," paziņoja "Findus" Francijas filiāles pārstāvis. Uzņēmums brīdina, ka vērsīsies tiesā pret gaļas piegādātājiem. Tiesā vērsties pret Rumāņu piegādātājiem sola arī "Spanghero".

Francijas amatpersonas, kuras ir uzsākušas izmeklēšanu, mierina, ka zirga gaļu saturošie produkti nerada draudus patērētāju veselībai. Sākotnējās pārbaudes liecina, ka "liellopa" produkti ar zirga gaļu piegādāti kopš augusta.

Rumānijas pārtikas industrijas arodbiedrības noliedz apsūdzības, ka kautuves varētu būt piegādājušas kā liellopu marķētu zirga gaļu. Tikmēr ir sākta izmeklēšanu par kādas kautuves iespējamo atbildību.

Pirmdien ar Rumānijas ārlietu ministru tiksies ES lauksaimniecības komisārs. Rumānijas prezidents Trajans Basesku brīdināja savus tautiešus, ka valsts var saskarties ar potenciāliem eksporta ierobežojumiem un "uz daudziem gadiem" zaudēt uzticamību, ja atklātos vietējo miesnieku vaina. 


Написать комментарий