Plāno ļaut arī cittautiešiem pasē ierakstīt tautību – latvietis

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Cittautiešiem, kuri ir Latvijas pilsoņi un šajā valstī dzīvojuši vismaz 15 gadus, plāno paredzēt iespēju pasē ierakstīt tautību – latvietis.

Šādu "Vienotības" un Reformu partijas deputātu iesniegto priekšlikumu izmaiņām "Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā" trešdien plāno vērtēt Saeimas Juridiskās komisijas sēdē.

Grozījumu projektā paredzēts, ka "persona, kura ir Latvijas Republikas pilsonis, kurai vismaz pēdējos 15 gadus pastāvīgā dzīves vieta ir Latvija, kura augstākajā pakāpē prot latviešu valodu, ir piederīga latviešu kultūrai, apzinās un vēlas publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai, ir tiesīga mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu "latvietis"".

Tāpat grozījumi paredz, ka persona būs tiesīga vienu reizi mainīt tautības ierakstu pret savu iepriekšējo piecu paaudžu radinieku tautību. Lai to izdarītu, personai jābūt vismaz 15 gadus vecai un jāspēj pierādīt savu radniecību ar konkrētas tautības personām. Pašlaik tas iespējams divu paaudžu robežās.

Likuma izmaiņu iniciatori savu ideju pamatojuši ar to, ka 20 gadu laikā "ir uzaugusi paaudze, kura jūtas piederīga Latvijai".

"Latvijā šobrīd ir cilvēki, kuri ir piederīgi latviskai kultūrai un kuri identificē sevi kā latviešu tautas daļu, bet kuriem ar likumu ir liegta iespēja tikt atzītiem par latviešiem, jo viņu vecākiem bijusi cita tautība. Saglabājot likumā etnisko (izcelsmes) tautības noteikšanas kārtību, tiek piedāvāts to papildināt ar jaunu konceptu, proti, atļaut citu etnisko izcelsmju cilvēkiem nostiprināt savu piederību latviešu tautai, stingri ievērojot brīvprātības principu," pausts likumprojekta anotācijā.

Viens no idejas iniciatoriem Andrejs Judins ( V) iepriekš arī norādījis, ka "nacionālā apziņa cilvēkiem veidojas izglītošanās un audzināšanas procesā un šī brīža situācija, kurā latviskā garā uzaugušajiem Latvijas pilsoņiem tiek liegta iespēja sevi apliecināt par latviešu tautas daļu tikai viņu vecāku etniskās piederības dēļ, nav taisnīga."

Jau vēstīts, ka valdība pēc Saeimas atbildīgās komisijas aicinājuma izskatīja un atbalstīja izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, līdz ar ko no 1.aprīļa atkal būs iespēja pasē ierakstīt savu tautību.


Темы: , , , ,
Написать комментарий