Latgales reģions godam pārstāvēts starptautiskajā tūrisma gadatirgū Balttour 2013

foto: Latgales planošanas reģions
foto: Latgales planošanas reģions

No 8. līdz 10. februārim izstāžu centrā Ķīpsalā norisinājās 20. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus Balttour 2013, kurā savu tūrismu piedāvājumu prezentēja arī Latgales reģions.

Šī gada izstādē Latgales reģions startēja, liekot uzsvaru uz amatniecības tradīcijām, tāpēc Latgales stendā trīs dienu garumā strādāja arī daudzi Latgales amatnieki – keramiķi Valdis Pauliņš un Valdis Grebežs, ādas izstrādājumus demonstrēja „Apkalnmāju” saimnieks Pēteris Reiniks, sveču lējēji no z/s „Silaunieki” piedāvāja izstādes apmeklētājiem savu produkciju. Tāpat izstādes laikā nedaudz tuvāk Ginesa rekordam pavirzījās Lielā Naujenes musturdeķa veidotājas. Protams, apmeklētājiem piedāvāti arī dažādi gardumi – Vijas Ancānes un Ainas Barsukovas ceptā maize, z/s Kurmīši tējas, vīns no z/s „Upenīte” Aglonā un z/s „Kalni” Preiļu novadā, savukārt izstādes apmeklētājus ar desām cienāja Vēršukalna muzeja darbinieki no Viļakas novada.

Ņemot vērā lielo interesi par nesen pirmizrādi piedzīvojušo filmu „Latgale. Trīs stāsti”, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Latgales plānošanas reģiona administrācija aicināja šo filmu noskatīties arī Latgales stendā Balttour 2013.

Latgales stendā netrūka arī dziesmu un jautrības, par to parūpējās folkloras kopa „Dziga” no Rēzeknes un folkloras kopa „Atzolys” no Viļakas novada, savukārt „Kroma kolna bruolistes” karavīru kopa iepazīstināja izstādes apmeklētājus ar seno latgaļu tradīcijām.

Kopumā Latgales reģiona stendā strādāja gandrīz 100 cilvēki – tūrisma informācijas centru darbinieki, amatnieki, folkloras kolektīvu dalībnieki, sadarbības partneri no Krievijas, Baltkrievijas un Lietuvas.

Latgales stendu apmeklēja arī augstā viešņa no Krievijas Federācijas – KF kultūras ministra vietniece Alla Manilova, kas atzinīgi izteicās par sadarbības attīstību tūrisma jomā starp abām valstīm. „Jāsaka, ka Krievijas tūristu īpatsvars, pateicoties mērķtiecīgam Latgales plānošanas reģiona, Latgales Reģiona attīstības aģentūras un pašvaldību darbam pieaug ar katru gadu,” atzīmēja Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks.

Latgales plānošanas reģionam tika izteikta Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas atzinība par ilggadēju sadarbību starptautiskās tūrisma izstādes Balttour organizēšanā. Savukārt, Ludzas novada TIC vadītāja Līga Kondrāte saņēma „Gada cilvēks tūrismā” balvu nominācijā „Tūrisma informācijas centra vadītājs 2012”.

Šajā gadā Latgales reģions kopumā tiks pārstāvēts 9 starptautiskajos tūrisma gadatirgos. Izstādes jau notikušas Helsinkos un Viļņā, un tuvākajā laikā notiks arī Tallinā, Berlīnē, Maskavā, Sanktpēterburgā, Minskā un Gēteborgā.

Latgales reģiona dalība starptautiskajā tūrisma gadatirgū Balttour 2013 šogad notiek divu pārrobežu projektu ietvaros - projekta „Tour de Latgale and Pskov” ELRI-129, kas tiek īstenots Igaunijas, Latvijas un Krievijas pārrobežu sadarbības programmas Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta 2007 – 2013. gadam ietvaros un projekta "Tūrisma attīstības veicināšana Latgales-Utenas-Vitebskas pārrobežu reģionos" (BELLA DVINA 2), kas tiek īstenots Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, tāpēc savu tūrisma piedāvājumu vienotā stendā kopā ar Latgales reģionu popularizēs sadarbības partneri no Aukštaitijas (Lietuva), Vitebskas apgabala (Baltkrievija) un Pleskavas apgabala (Krievija).

 



Написать комментарий