Francijas komunisti atsakās no sirpja un āmura

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Francijas Komunistiskā partija (PCF) savā kongresā svētdien paziņojusi par atteikšanos no sirpja un āmura attēlojuma uz biedru kartēm, mazā revolūcija partijas iekšienē ir saniknojusi daļu komunistu, vēsta laikraksts "The Guardian".

PCF savā 36. kongresā paziņoja, ka proletariātu un zemniecību simbolizējošie sirpis un āmurs uz biedra kartēm tiks nomainīts ar piecstaru zvaigzni, kas simbolizē Eiropas kreisos spēkus - izplūdušu galēji kreiso partiju aliansi.


"Ikviens partijā ir šokēts," Francijas radio "Info" pastāstīja partijas Parīzes sekretārs Emanuels Dangs Trans. "PCF atļauj citai organizācijai aprīt sevi un savas vērtības," sašutumu pauž Dangs.

Sirpis un āmurs ir vēsturisks elements, kas simbolizē šīs valsts "strādnieku šķiras pretestību kapitālisma politikai", skaidro Dangs. Viņš arī apsūdz partijas līderus par pārdošanos sociāldemokrātisma formai, ko veidojuši "zaļie, sociālisti, trockisti un sazin kas vēl".

Tikmēr PCF nacionālais sekretārs Pjērs Laurencs aizstāv lēmumu mainīt sirpi un āmuru, kurš vairs neatbilstot "šīsdienas realitātei". "Mēs vēlamies vērsties uz nākotni. Tas ir nostiprināts un cienījams simbols, ko turpina izmantot visās mūsu demonstrācijās, bet tas neilustrē realitāti, kas mēs esam šodien. Tas nav tik būtisks jaunās paaudzes komunistiem," skaidro Laurencs.

PCF ir dibināta 1920. gadā, bet vairāk nostiprinājās Otrā pasaules kara laikā, kad tai bija spēcīga ietekme Francijas pretestības kustībā nacistiskās Vācijas okupācijai. Partijas, kurai bijuši ministri vairākās sociālistu vadītajās valdībās, popularitāte pēdējos gados ir mazinājusies. Tomēr tā pēc biedru skaita ir lielākā Francijas kreiso partija.

2012. gada vēlēšanās PCF ieguva 6,9% balsu, kas deva desmit vietas 577 deputātu parlamentā. Savas ietekmes zenītā komunisti ir spējuši iegūt 28% vēlētāju balsu un 182 deputātu vietas, piebilst "The Guardian".


Написать комментарий