Legālo narkotirgoņu cilvēktiesības policijai svētas

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Līdzīgi kā cīņā ar nelegālā alkohola un cigarešu točkām, arī narkotiku apkarošanā tiesībsargājošo iestāžu sekmes ir nepārliecinošas.

Katrā Rīgas rajonā darbojas veikaliņi, kas atklāti tirgo oficiāli neaizliegtas, tātad formāli atļautas apdullinošas vielas.

Katrā lielākajā Latvijas pilsētā darbojas šo veikaliņu pārstāvji. Atbildīgie valsts ierēdņi nepārtraukti gudro šķēršļus šim biznesam, bet biznesmeņi – ceļus šo šķēršļu apiešanai.

Pagājušajā nedēļā regulārais satraukums pārņēma Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komisiju ar deputātu Daini Turlo tās vadībā. «Bērni turpina pirkt šīs zālītes, turpina smēķēt un turpina mirt!» viņš dramatiski paziņoja paplašinātajā komisijas sēdē, kurā pieaicinātie policisti savukārt skaidroja, ka viņiem nav tiesību slēgt šos veikaliņus. Var traucēt rūpalu, paprasot čeku, piesienoties telpu līgumiem un vienīgā pārdevēja sanitārajai grāmatiņai, pārbaudīt ugunsdzēšamo aparātu, paņemt preci pārbaudei un katram apmeklētājam pieprasīt uzrādīt personu apliecinošus dokumentus, taču slēgt nedrīkst.
Rīgas Pašvaldības policijas Profilakses nodaļas priekšnieks Egils Vidriks Neatkarīgajai skaidro, ka tiesībsargi respektē likuma paradigmu – kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Rosinājumu, ka šajā gadījumā, kad runa neapšaubāmi ir par noziedzīgu, bīstamas sekas raisošu rūpalu, policija varētu pievērt acis uz tā organizētāju cilvēktiesībām, piemēram, aiznaglot durvis, policists noraida. Kā tad no pilsoņiem drīkstētu prasīt likumpaklausību, ja pati policija to ignorētu.

Magicaroma ļauj brangi pavemt

Viens no tirgotājiem ir kāds 1989. gadā dzimis Andrejs Volodkins. Lursoft dati liecina, ka viņš 2011. gadā nodibinājis SIA Magicaroma.lv ar pamatkapitālu viens lats – tabakas izstrādājumu tirdzniecībai. Viņš ir īpašnieks un vienīgais valdes loceklis. Taču firmas veikalā Teikā tabaka nav nopērkama. Zem letes stikla atrodas mazas paciņas ar zaļiem skrebuļiem, kas izskatās pēc sasmalcināta majorāna. Virsū rakstīts Marshmallow leaf – tātad ārstniecības altejas lapas. Bet ar kādām ķimikālijām šis ārstniecības augs apsmidzināts, to, domājams, zina tikai šīs preces ražotāji kaut kur Ķīnā. Veselības ministrijas pārstāvis Andris Egle stāsta, ka patiesībā nav nekādas nozīmes tam, kas ir apsmidzināts. Pa galvu dod ne jau liepziedu tēja, bet tai virsū uzpūsta viela.

Kļūstot par regulāru tamlīdzīgu veikaliņu klientu, iespējams piekļūt arī citiem labumiem – dažādas jaudas un iedarbības maisījumiem, kas tiek reklamēti interneta pļāpātavās. No viena varot dažas stundas vemt, no otra baidīties mežā, no trešā aiziet pa fāzēm un neko neatcerēties. Pāris latu, un diena neatgriezeniski sabojāta vai uzlabota – atkarībā no izpratnes par vemšanas, apdullināšanās, baidīšanās u.c. procesu lietderību. Protams, uz šo preču iepakojumiem nekas tāds rakstīts netiek – vien dažādas blēņas: harmonizē dvēseli, attīra gaisu telpā, nelietot cilvēku un dzīvnieku uzturā. Nav paredzēts smēķēšanai. Pēdējais acīmredzot ir paņirgāšanās par uzraugošajiem dienestiem, jo visi šie draņķi tieši pīpēšanai ir domāti un tālab arī veikalā ir nopērkamas mazākas un lielākas ūdenspīpes (tai skaitā miroņgalvas veidolā), bet uz skatloga rakstīts – Kaljānu veikals.

Eksperiments: viņi neraustās

Vēl apmeklētājus šajā bodē vilina jautra žirafe, bet žalūzijas ir nolaistas. Lieka uzmanība te nav nepieciešama, bet nevienu arī nebiedē. Neatkarīgā par to pārliecinājās nelielā eksperimentā, izliekoties par slepenpolicistu ar suni. Aiz letes tupošais ūsainis pat uzaci nenoraustīja, kad sākām ošņāties pa bodi, kaut ko pierakstīt un draudīgi krekstēt, teikt – ahā un paga, paga, un drīz vien jūs aizklapēs. Viņš tikai vienaldzīgi secināja, ka pagaidām nav aizklapēti, un turpināja spēlēt datorspēlītes. Pat ja aizklapētu,
nekas arī nemainītos – A. Volodkins nodibinātu citu firmu un pieņemtu darbā jaunu ūsaini. Bet vēl ticamāk, ka narkokartelis pieņemtu darbā jaunu Volodkinu un viss turpinātos pa vecam. Pagājušajā nedēļā pašvaldības policija Ernesta BirzniekaUpīša ielā Rīgā apturēja kādas narkobodes darbību. Prece tika konfiscēta pārbaudēm, bet jau trīs stundas pēc aizbraukšanas veikals bija atpakaļ ierindā.

Darbiņš ķīmiķiem

Saeima nule pirmajā lasījumā atbalstījusi grozījumus likumā Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību. Lai aizliegtu kādas vielas tirdzniecību, policistiem vairs nebūs jāpierāda, ka tieši konkrētā konfiscētā viela atrodas kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstā. Pietiks ar to, ka tā piederēs noteiktai vielu grupai. Sarakstu veidos vielu pamatformulas – šobrīd tādu ir 17. Tas nozīmē, ka, piemēram, pamainot vienu maznozīmīgu komponenti maisījumā spice un pārdēvējot to par nice, narkodīleri tirgošanos nedrīkstēs atsākt no jauna. Viņiem nāksies nodarboties ar nopietnāku ķīmisko jaunradi. Veselības ministrijai gan nav nekādu ilūziju šai ziņā: narkotirgoņi to arī darīs – bizness ir ienesīgs. Tāpēc svarīgi, lai aizdomīgo vielu tirdzniecību būtu iespējams aizliegt arī uz laiku, kamēr notiek konfiscēto paraugu ķīmiskās ekspertīzes – līdz 12 mēnešiem. Tas būtu pietiekami, lai jaunizgudroto formulu pagūtu iekļaut aizliegto vielu sarakstā.


Написать комментарий