Ģimenes ārsti: nodokļu maksātāji labākus veselības aprūpes pakalpojumus nesaņems

foto: sieviesuklubs.lv
foto: sieviesuklubs.lv

Tie cilvēki, kuri maksā nodokļus, pēc veselības aprūpes sasaites ar nodokļu samaksu, nesaņems labākas kvalitātes pakalpojumus, bet “vienkāršais pacients” veselības aprūpi vispār var nesaņemt, otrdien Latvijas Radio sacīja Lauku ģimenes ārstu asociācijas pārstāve Līga Kozlovska.

Viņa sacīja, ka arī Pasaules Veselības organizācija paziņojusi - veselības aprūpei jābūt solidāri un sociāli taisnīgai. Latvijas veselības ministre Ingrīda Circene ir daudz darījusi šajā jomā, taču Kozlovskas pārstāvētā asociācija ir arī pret obligāto veselības apdrošināšanu. Ārsti gan pagaidām nedomā "iziet ielās", jo šāda protesta forma ir pēdējais iespējamais variants - ārsti paredzējuši runāt ar atbildīgajām amatpersonām un savu pozīciju skaidrot.

Ārsti uzskata, ka labas valsts pārvaldības rakstura iezīme ir tā, ka bagātais maksā par nabadzīgo un "nespējīgais saņem šo veselības aprūpes pakalpojumu caur spējīgo". Tomēr Latvijas gadījumā tiek pateikts, ka "visi tie, kas nemaksā nodokļus, neatkarīgi no tā, kādu iemeslu dēļ viņi to nedara ir noziedznieki".

Jau vēstīts, ka apstiprināšanai valdībā tiek virzīta koncepcija par veselības obligāto apdrošināšanu, kas paredz sasaistīt veselības aprūpi ar nodokļu nomaksu.

Tiek piedāvāti divi jauni veselības aprūpes finansēšanas modeļi. Viens no tiem paredz, ka plānveida veselības aprūpi varētu saņemt tikai tie iedzīvotāji, par kuru ienākumiem ir aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) vai sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Otrs modelis paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, ieviešot veselības nodokli 3,65% apmērā.


Написать комментарий