Krievijā vācu uzņēmēji investēs 800 miljonus eiro

foto: urokiistorii.ru
foto: urokiistorii.ru

Vācijas ekonomikas austrumu komiteja un Krievijas – Vācijas tirdzniecības palāta paziņoja par vācu uzņēmēju vēlmi investēt Krievijā vairākus miljonus eiro, ziņo portāls www.rg.ru.

Par to arī liecina ikgadējā aptauja par uzņēmējdarbību. Vācu uzņēmēji Krievijā redz plašas perspektīvas un to pareģojumi ir visai optimistiski. Puse aptaujāto respondentu atzīmēja, ka Krievijā ir uzlabojusies situācija salīdzinājumā ar pagājušo gadu. 83% aptaujāto ir pārliecināti, ka Krievijas uzņēmējdarbības joma šogad attīstīsies salīdzinājumā ar citiem gadiem. „Šogad Vācijas uzņēmumi plāno investēt Krievijā vairāk nekā 800 miljonus eiro, tas raksturo Krieviju kā labu investīciju placdarmu,” atzīmēja Vācijas ekonomikas austrumu komitejas direktors Rainers Lindners.

Toties vācu uzņēmēji gaida reformas, kuras samazinātu korupciju un birokrātiju Krievijā, jo tas ļoti ietekmē uzņēmējdarbības attīstību. Vācu uzņēmēji uzstājas, ka pirmkārt jāreformē muitas darbību, sertifikācijas kārtību un jācīnās ar protekcionismu.

Aptaujā īpaši tiek skarta vīzu noformēšanas kārtība Vācijas un Krievijas vēstniecībās. Vācu uzņēmēji uzskata, ka iesniegumus vīzu saņemšanai varētu iesniegt elektroniskā veidā vai izsniegt vīzas uz robežas. Stingrs vīzu režīms starp Krieviju un Vāciju nes zaudējumus uzņēmējiem. Austrumu komiteja jau trešo gadu pēc kārtas par galveno mērķi uzstāda vīzu režīma atvieglošanu starp Krieviju un Vāciju. 80% uzņēmumu pieprasa atcelt vīzu režīmu starp Krieviju un Vāciju.

Īpašo uzmanību vācu uzņēmēji pievērš tam, ka pietrūkst augsti kvalificēto darbinieku. 59% aptaujāto uzskata, ka nepieciešams izveidot apmācības programmas, kuras sagatavos augsti kvalificētus darbiniekus. 15% ir ar mieru lūgt strādāt savos uzņēmumos ārzemju speciālistus, 13% jau sadarbojas ar Krievijas augstākās izglītības mācību iestādēm, tādā veidā sagatavojot kvalificētu darbaspēku patstāvīgi. 13% pārņem darbiniekus no citiem uzņēmumiem, piedāvājot lielāku darba algu.

Krievijas iestāšanās PTO neietekmēja kompāniju darbību. 80% aptaujāto nav pamanījuši izmaiņas, bet 20% ir atzīmējuši pozitīvas iezīmes pēc 100 Krievijas darbības dienām PTO sastāvā. 76% aptaujāto cer redzēt pozitīvas izmaiņas sakarā ar Krievijas iestāšanos PTO. „Uzņēmēji ir noskaņoti daudz pozitīvāk, nekā tas bija gaidīts,” atzīmēja Mihaels Harmss. Iestāšanās PTO padarīja tirgu daudz atvērtāku un nevar pieļaut, lai protekcionisms sagrautu jau sasniegto. Krievijas tirgus ar katru gadu palielinās savu potenciālu. Pagājušie gadi ir parādījuši, ka plašas perspektīvas paveras uzņēmumiem, kur ir augsti kvalificēts darbaspēks. Tās ir tās kompānijas, kuras veido Vācijas uzņēmējdarbību.”


Написать комментарий