Mīlestības pilna diena Rēzeknē

foto: yspeshnaya.ru
foto: yspeshnaya.ru

Ceturtdiena 14. februāris ir Svētā Valentīna diena jeb mīlestības svētki, kas šinī dienā katru gadu tiek svinēti daudzās pasaules valstīs.

Mīlestības svētku tradīcija ir nostiprinājusies arī Latvija, un cilvēki labprāt svin šos svētkus, dāvinot viens otram un arī saņemot no citiem sirsnību, uzmanību un siltu jūtu izpausmi.

Rēzeknē šinī dienā plānoti vairāki jauki pasākumi, veltīti mīlestības svētkiem. 14. februārī no plkst. 15.00 līdz 17.00 Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs „Zeimuļs” aicina visus interesentus uz radošajām darbnīcām „Ak, šīs sirsniņas!”. Radošajās darbnīcās izveidoto sirsniņu katrs varēs ņemt līdzi un uzdāvināt sev mīļam cilvēkam, informē Rēzeknes pašvaldības portāls.

14. februārī Rēzeknes teātru kolektīvi arī ir sagādājuši rēzekniešiem skaistus pasākumus un piedāvā pavadīt dažus jaukus brīžus teātra zālē. Rēzeknes pilsētas Kultūras namā plkst. 18:00 notiks Rēzeknes Tautas teātra izrāde „Obi lobi”, kura tapusi pēc lietuviešu autora E. Ignatavičiusa joku lugas „Sudraba šķiršanās”. Izrāde būs latgaliešu valodā, režisore – Māra Zaļaiskalns.

Teātris-studija „Joriks” 14. februārī plkst. 18.00 piedāvā skatītājiem pirmizrādi „Karaliskā Govs” – mūsdienīgu pasaku mūsdienīgiem bērniem no 7 gadu vecuma. Govs Ausmiņa atrodas karaļa dienestā: vērpj intrigas, dziesmiņas dzied un ar karali šahu spēlē. Ļaunos soda, mīlētājus ved pie altāra, un arī par sevi neaizmirst. Izrāde ir L. Titovas un A. Starotoržska lugas inscenējums, režisore Larisa Ščukina.

Tiem, kuri nevēlas skatīties teātra izrādes, J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola dāvina Rēzeknes mūzikas vidusskolas un Rīgas Doma Kora skolas sadraudzības koncertu, kurš notiks plkst. 19:00 Rēzeknes mūzikas vidusskolas Lielajā zālē, Atbrīvošanas alejā 56.

Bet ja kāds vēlas pasportot un jauki pavadīt laiku svaigā gaisā, esat laipni gaidīti Rēzeknes pilsētas domes Sporta pārvaldes slidotavā 14. februārī no plkst. 17:00 līdz plkst. 22:00 uz Valentīndienas diskotēku. Būs Valentīnas un Valentīni, mūzika, jautri konkursiņi, silta tēja. Ieejas biļetes, kuras tiks iegādātas no plkst.17:00-20:00, piedalīsies Valentīndienas galvenās balvas izlozē! Līdzi ņemiet labu noskaņojumu!

Kā vēsta leģenda, visticamāk Valentīna diena ir nosaukta par godu priesterim, kas bija moceklis aptuveni 270. gadā imperatora Klaudija II valdīšanas laikā. Saskaņā ar leģendu, priesteris rakstīja vēstules cietuma uzrauga meitai, ar kuru viņš bija sadraudzējies un kurā bija iemīlējies. Vēstules viņš esot parakstījis ar frāzi „no Tava Valentīna”. Svētku pirmsākumi tiek saistīti ar romiešu svētkiem Luperkālijām (Lupercalia), kas svinēti februāra vidū. Šajos svētkos svinēja pavasara atnākšanu, tika veikti auglības rituāli, kā arī salozēja pa pāriem sievietes ar vīriešiem. 5. gadsimta beigās pāvests Gelasijs I pārdēvēja Luperkālijas par Svētā Valentīna dienu. Aptuveni 14. gadsimtā Svētā Valentīna diena kļuva par romantikas dienu un ieguva tradīcijas, kas vairāk līdzinās mūsdienu Svētās Valentīna dienas svinēšanas tradīcijām.

Lai jums visiem šinī dienā ir daudz mīlestības, sirds siltuma, labu un sirsnīgu attiecību, ko saņemt pašiem un ko dāvināt saviem mīļajiem, un lai tās neaprobežojas tikai vienā Svētā Valentīna dienā.


Написать комментарий