Veselības ministrija prasīs papildu finansējumu HIV ārstēšanai

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Veselības ministrija (VM) sagatavos ziņojumu valdībai un lūgs papildu finansējumu, lai daudz agrākā stadijā varētu sākt ar HIV vīrusu inficētu cilvēki ārstēšanu, paredz valdības otrdien apstiprinātā atbildes vēstule Saeimai.

Valsts apmaksātu ārstēšanu daudz agrākā saslimšanas stadijā paredz jaunākās Pasaules Veselības organizācijas HIV infekcijas terapijas vadlīnijas. Informēt par valdības turpmāko rīcību iepriekš bija prasījusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.


VM norāda, ka pašlaik HIV pacientu ārstēšana ir novēlota, jo lielai daļai HIV inficēto slimība ir pārgājusi AIDS stadijā, kas prasa papildu finanšu līdzekļus ārstēšanai. Ir nepieciešamas trešās līnijas zāles multirezistences ārstēšanai, kuru izmaksas ir ievērojami lielākas.

Agrāka HIV infekcijas terapijas uzsākšana, kamēr imūnsistēma vēl nav tik novājināta, ļauj samazināt hronisko HIV/AIDS pacientu skaitu, kā arī samazināt risku saslimt ar citām HIV infekciju pavadošām slimībām, tajā skaitā ar vēzi, tuberkulozi, sirds asinsvadu slimībām, diabētu, norāda ministrija.

Tāpēc, ņemot vērā, ka šā gada budžetā un arī turpmāko gadu budžetos finanšu līdzekļi HIV pacientu ātrākai ārstēšanai nav paredzēti, Veselības ministrija gatavos informatīvo ziņojumu "Par finanšu situāciju veselības aprūpes jomā" un tajā iekļaus arī informāciju par papildu nepieciešamajiem līdzekļiem agrākai HIV pacientu ārstēšanai.

Informatīvo ziņojumu plānots iesniegt Ministru kabinetā līdz 2013.gada 1.aprīlim.


Написать комментарий