Reģistrētā bezdarba līmenis janvāra beigās pieaudzis līdz 10,9%

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Reģistrētā bezdarba līmenis janvāra beigās bija 10,9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita (mēnesi iepriekš - 10,5%), liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati.

Janvārī reģistrēto bezdarbnieku skaits palielinājies par 3436 cilvēkiem. NVA uzskaitē janvāra sākumā bija 104 052, bet janvāra beigās – 107 488 bezdarbnieki.


Pēdējo sešu gadu laikā bezdarba līmenis nemainīgi ik gadu palielinās ziemas mēnešos, bet pavasarī – līdz ar sezonas darbu atklāšanu – sāk rukt. Lai arī bezdarbs gada sākumā nedaudz palielinājies, tomēr darba tirgū vērojama dinamika un mērens pieprasījums, skaidro NVA.

2013.gada janvārī bezdarbnieka statusu ieguva 13 314 personas. Gandrīz četri tūkstoši (3981 bezdarbnieks) iekārtojās pastāvīgā darbā un par to informēja NVA. 4969 zaudēja bezdarbnieka statusu dēļ bezdarbnieka pienākumu nepildīšanas. Pavisam bezdarbnieka statusu janvārī zaudēja 10 tūkstoši cilvēki.

Tajā pašā laikā šī gada janvārī NVA pieteiktas 3669 brīvas darba vietas un aģentūras bezmaksas CV/Vakanču portālā darba devēji vēl pieteikuši 3 190 vakances, kas pieejamas ikvienam darba meklētājam NVA mājas lapā. Aģentūrā pieteikto darba vietu skaits mēneša laikā palielinājies par gandrīz 500 vakancēm.

Zemākais bezdarba līmenis janvārī reģistrēts Rīgas reģionā – 7%, augstākais bezdarba līmenis bija Latgales reģionā – 21,5%. Kurzemes reģionā bezdarba līmenis janvārī bija 12,2%, Zemgales reģionā - 12,1% un Vidzemes reģionā – 13,3%.

Valsts lielākajās pilsētās zemākais bezdarba līmenis janvārī bija Rīgā – 6,5%, Jelgavā tas bija 8%, Valmierā – 8,1%, Ventspilī – 9,1%, Liepājā un Jūrmalā - 10,3%, Daugavpilī – 11,1%, Jēkabpilī – 15,6%, Rēzeknē – 20%.

NVA darba tirgus prognozēšanas eksperti norāda, ka reģistrētā bezdarba pieaugumu ietekmēja sezonalitāte darba tirgū. "Analizējot bezdarbnieku skaita palielināšanos, jāsecina, ka vislielākā ietekme bezdarbnieku skaita palielināšanās ir būvniecības un ceļu būves nozarēm. Tā janvārī 14% no visām personām (1400 personas), kas ir zaudējušas darbu, pārstāv minētās nozares (salīdzinājumam – 2012. gada augustā – 9% (517 personas)). Tāpat ir palielinājies personu skaits, ka ir zaudējušas darbu un kā pēdējo nodarbošanos norāda ar auto pārvadājumiem saistītās profesijas. Jānorāda, ka minētajās nozarēs vienmēr ir vērojama spēcīga sezonāla ietekme, t.i., ziemas periodā vērojams nodarbinātības kritums," uzsver NVA Finanšu un attīstības departamenta direktora vietnieks - Attīstības nodaļas vadītājs Egīls Vidžups.

Tāpat statistikas dati liecina, ka bezdarba pieaugums daļēji ir saistāms arī ar izmaiņām likumdošanā. No janvāra bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums Latvijā nav atkarīgs no cilvēka apdrošināšanas stāža, bet pabalsta izmaksas ilgums tiek pagarināts līdz deviņiem mēnešiem. Tāpēc daļa personu, kas zaudēja darbu 2012.gada novembrī vai decembrī, nedevās reģistrēties uz NVA par bezdarbniekiem, bet sagaidīja 2013.gada sākumu. To parāda gan reģistrēto bezdarbnieku kritums pērn decembrī, gan informācija par darba zaudēšanas datumu. Cilvēki atlika reģistrēšanos uz janvāri, lai būtu iespēja ilgāku laiku saņemt pabalstu, ja neizdodas atrast darbu.


Написать комментарий