«Bļīnu trikmīns» bija garšīgs

foto: Rēzeknes kultūras nams
foto: Rēzeknes kultūras nams

Jūs jautāsiet kas ir „trikmīņs”, jo kas ir bļīns zina visi. Pasaulē bļīnam, jeb pankūkām nosaukumi ir ļoti līdzīgi, katrā ziņā vārda sakne skan vienādi, vai nu atvasināta no vārda blin, vai no salikteņa pan kuk.

Tātad, kas ir trikmīņs – pēkšņs notikums, kas rada pozitīvu uztraukumu, varētu vēl teikt tā, bļīnu trikmīņs, tas ir bļīnu vai „pankūku uuhhh”. Šāds „uuhhh” Rēzeknes pilsētas Kultūras namā notika 8.februārī.


Dalīties ar saviem virtuves noslēpumiem, ļaujot ielūkoties gardo brīnumu tapšanas procesā, tika aicināti laikraksta „Rēzeknes vēstis” lasītāji un Rēzeknes informatīvā portāla www.rezekne.lv apmeklētāji, iesūtot receptes konkursam „Capom bļīnus”. 

Receptes izvērtēja Austrumlatgales profesionālās vidusskolas pasniedzējas Rita Melne, Dzidra Babra un Nataļja Jemeļjanova. Šo profesionālo pedagogu vadībā savu meistarklasi pasākumā rādīja skolas audzēkņi. Rēzeknes Augstskolas studentes, lektores Nellijas Kivkucānes vadītas, demonstrēja savu meistarību ne tikai pankūku cepšanā un pasniegšanā, bet arī rādīja radošu pieeju svētku telpas noformējumā.

Bļīņi, pankūkas, bļinčiki ir pieejamas un sagatavojamas visdažādākajās variācijās, ar dažādām garšu niansēm un pildījumiem. Īsto pankūku, jeb bļīņu izcelsme un vēsture nemaz nav tik svarīga, jo mums katram tās ir radušās savā laikā un vietā, visticamāk jau agrā bērnībā. Bērnības pankūku atmiņas katram ir savas. Viens ēdis plānās pankūkas ar zemeņu ievārījumu, cits pufīgās rauga pankūkas ar krējumu un tas bija ļoti, ļoti garšīgi.

Pasākums izdevās garšīgs un jautrs, jo neatņemama sastāvdaļa, protams, bija Kultūras nama kolektīvi. Folkloras kopa „Rūta” (vadītāja Sarmīte Strupoviča) ne tikai dziedāja un stāstīja nostāstus un ticējumus par pankūkām un to cepšanu, bet arī cienāja ar ķirbju, 5 graudu, rauga un pildītām pankūkām. Folkloras draugu kopa un kapela „Vīteri” (vadītāji Sandra Stare un Einārs Lipskis) uzjautrināja un izdancināja pankūku ēdājus. Protams, kā tad bez  bērnu deju kolektīva „Dziguči” (vadītāja Gunta Sidorova) – mazie dejotāji bija pasākuma lielākie cepēji un vārītāji dejā – gan ar karotēm, gan bez tām. Savu daļu garšas „bļīnu trikmīņam” pievienoja Rēzeknes 5.vidusskolas kapela (vadītāja Madara Broliša) , piedāvājot pankūkas nogaršot ar medu.



Написать комментарий