ASV bankas maksā par krīzes iestāšanos; Latvijai šis risinājums neder

foto: diena.lv
foto: diena.lv

Nesen kļuva zināms, ka virkne vadošo ASV banku piekritušas samaksāt aptuveni 20 miljardus dolāru (10,7 miljardi latu) soda naudās un kompensācijās regulatoriem, kā arī kredītņēmējiem un investoriem par banku darbībām ASV nekustamā īpašuma tirgus sabrukuma un finanšu krīzes laikā.

Latvijai gan ASV risinājums neder, raksta laikraksts Diena.

Kompensācijas tiks maksātas, lai izbeigtu apsūdzības, ka bankas veikušas krāpnieciskas darbības ar mērķi pārdot investoriem augsta riska hipotekārajiem kredītiem piesaistītus vērtspapīrus, kā arī veicinājušas kredītņēmēju izlikšanu no mājokļiem, ignorējot viņu centienus pildīt savas saistības.

Kā raksta Diena, ASV notiekošais viļņo prātus arī citviet pasaulē, tajā skaitā Latvijā, kur ievērojama daļa sabiedrības uzskata, ka arī bankām jāsaņem sods par stāvokli hipotekāro kredītu tirgū un valsts un iedzīvotāju ciestajiem zaudējumiem.

Uzreiz gan esot jāsaprot, ka ASV risinājums - kompensāciju piedzīšana no finanšu sektora - Latvijā nav iespējams. ASV gadījumā kompensāciju piedziņas pamatā ir nevis hipotekāro kredītu piešķiršana visiem, kas vien pierunāti aiziet līdz bankai, bet galvenokārt banku un brokeru manipulācijas, sniedzot nepatiesu informāciju investoriem par vērtspapīriem, kuru nodrošinājums ir šie kredīti.
Tāpat esot jāšaubās, ka Latvijas tiesu sistēma spētu sagremot prasības par kredītņēmēju, kuri centās, taču nespēja pildīt saistības, izlikšanu no mājokļiem.

Būtiska nianse slēpjoties faktā, ka ASV darbojas princips - nekustamais īpašums ir vienīgā hipotekāro kredītu ņēmēja ķīla, kādēļ neko vairāk par mājokli un jau samaksāto kredīta daļu zaudēt nav iespējams, kamēr Latvijā atsavināto mājokļu bijušie pircēji joprojām ir parādā kreditoriem ievērojamas summas, norāda Diena.


Написать комментарий