2012.gadā ozona slānis kļuva blīvāks

foto: idoorway.mirtesen.ru
foto: idoorway.mirtesen.ru

Tā saucamie ozona slāņa caurumi laiž cauri ozona slānim un uz Zemes virsmu kaitīgos ultravioletos starus, ziņo portāls www.inopressa.ru.

Toties saskaņā ar Eiropas kosmosa aģentūras datiem Dienvidpolā no 2012.gada septembra līdz novembrim ozona slāņa caurumi sasniedza mazākos izmērus pēdējo 10 gadu laikā.

Pēc NASA pavadoņu datiem ozona slāņa caurumi Dienvidpolā septembra beigās bija 21 milj. km2 lieli, tad, kad 2011.gadā šajā laikā ozona slāņa caurumu izmēri bija 26 milj. km2. „Ozona slāņa caurumu lielums ir atkarīgs no laika apstākļiem un vējiem, tāpēc to izmēri svārstās,” atzīmēja Kristofers Šraders.

Šraders atgādina, ka Zemeslodes aizsargslānis sarūk no hlorsaturošiem freoniem, tie tiek izmantoti saldētavās un aerosolu iepakojumos. „Ķīmikāliji stratosfērā iekļūst aukstajos laika apstākļos, kad to sekmē vēji virs Antarktīdas,” raksta Šraders. Hlora atomi sagrauj ozona slāni. No 1987.gada ražošana un hlora freonu izmešana atmosfērā ir aizliegta, bet, neskatoties uz to, hlora saturs atmosfērā vēl ir liels un zinātnieki uzskata, ka ozona slānī caurumi samazināsies ap 2050.gadu.

Pēc Šradera domām, vētras no Ozona slāņa novirzījās uz dienvidiem, un tas ietekmēja silto un auksto straumju kustību pasaules okeānā.


Написать комментарий