Franču labdarības darbinieki notiesāti par mēģinājumu no Čadas nelegāli izvest 103 bērnus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Diviem franču labdarības darbiniekiem otrdien Parīzes tiesā piespriests divu gadu cietumsods par mēģinājumu no Čadas uz Franciju nelegāli nosūtīt 103 bērnus 2007. gadā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Notiesāts ir labdarības organizācijas "Zoe's Ark" dibinātājs Eriks Bretau un viņa partnere Emilija Lelāča. Vēl četriem grupas biedriem piespriesti nosacīti sodi no sešiem mēnešiem līdz gadam. Pašai organizācijai ir piespriests 100 000 eiro liels sods (69 900 lati) un tā tiek likvidēta.


Seši grupas dalībnieki Francijā tika apsūdzēti par nelegālu darbošanos kā adopcijas starpnieki, atvieglojot nelegālu ieceļošanu valstī, un krāpšanu attiecībā pret 385 ģimenēm, kuras vēlējās adoptēt bērnus.

2007. gadā aprīlī organizācija paziņoja, ka sāk kampaņu, lai evakuētu 10 000 bāreņu no pilsoņu karā cietušās Sudānas. "Zoe's Ark" skaidroja, ka plāno pārsvarā par pieciem gadiem jaunākos bērnus nogādāt audžuģimeņu aprūpē Francijā.

Tomēr atklājās, ka 103 bērni, ko organizācija Čadā grasījās iesēdināt lidmašīnā un nogādāt Francijā, lielākoties bija no Čadas un nemaz nebija bāreņi. Brīvprātīgā medmāsa, kas strādāja Čadā, tiesā atklāja, ka grupas vadītājs Parīzē pārliecinājis, ka misijā tiks glābti Sudānas bāreņi, turklāt viss notiks pilnīgi legāli.

Ierodoties Čadā medmāsa ievērojusi, ka bērni ir veselīgi, turklāt tie raudājuši un lūguši vest viņus atpakaļ uz mājām.

Apsūdzētos tajā pašā gadā Čadā notiesāja ar astoņiem gadiem "smaga darba", bet 2008. repatriēja uz Franciju, kad Čadas prezidents viņus apžēloja, skaidro BBC.


Написать комментарий