J.Kuklis: Pēdējā laikā Tirdzniecības skolā daudz biežāk iestājas gan pēc vidusskolas, gan augstskolas beigšanas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, šā gada 11.februārī notika diskusija ar Daugavpils arodskolu direktoru piedalīšanos, kuras mērķis bija šīs jomas problēmu apspriešana.

Tikšanās gaitā savu profesionālās izglītības tagadnes un nākotnes redzējumu piedāvāja arī Daugavpils Tirdzniecības skolas direktors Juris Kuklis, kurš ziņoja arī par tendencēm, kas vērojamas, iestājoties Tirdzniecības skolā.

J.Kuklis atzīmēja, ka, viņaprāt, vidusskolas uzdevums esot bērna sagatavošana studijām augstskolā un tam, lai viņš atrastu savu vietu dzīvē. Arodskolas uzdevums – palīdzēt atrast savu vietu un dot iespēju turpināt studijas augstskolā.

Laika gaitā izveidojās priekšstats, ka arodskolas sniegtā vidējā izglītība esot sliktāka par vispārizglītojošās skolas izglītību, jo arodskolā vispārizglītojošajiem mācību priekšmetiem tiek atvēlēts mazāk laika, atzīmēja arodskolas direktors. Šajā sakarā Tirdzniecības skolā vērojama tendence, ka tajā iestājas jaunieši nevis pēc pamatskolas, bet pēc vidusskolas beigšanas, jo sākumā vēlas iegūt labi vidējo izglītību, bet vēlāk – profesiju, par kuru bieži vien ir sapņojuši kopš bērnības.

J.Kuklis pastāstīja, ka pēdējo gadu laikā Tirdzniecības skolā iestājas diezgan daudz augstskolu beidzēju, kuri, motivējot savu izvēli, saka, ka sākumā vēlējās iegūt augstāko izglītību, bet vēlāk – profesiju, kurā varēs strādāt.

„Nevēlos kritizēt augstākās izglītības sistēmu, bet tās ietvaros ļoti daudz uzmanības tiek pievērsts akadēmiskajai izglītībai. Tādēļ pie mums pēdējā laikā nāk socioloģijas un ekonomikas bakalauri, kuru iegūtais zinātniskajai grāds dod iespēju turpināt studijas, bet viņiem nav profesijas”, - atzīmēja J.Kuklis.


Написать комментарий