Nelegālā imigrācija: Maskavā un Pēterburgā vjetnamiešiem palīdz nokļūt Igaunijā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Februāra sākumā Igaunijas dienvidos aizturētie nelegālie imigranti no Vjetnamas tiesā pastāstījuši, ka vēlējās atrast darbu Eiropā, bet līdz Igaunijas robežai viņus atvedis starpnieks, kas izskatījies kā eiropietis, ziņo "Postimees".

Laikraksts norādīja, ka nopratināšanas laikā visi deviņpadsmit vjetnamieši stāstīja līdzīgas detaļas, tomēr dažas lietas viņu stāstos nesakrita. Aizturētie nelegālie imigranti visi kā viens apgalvoja, ka savstarpēji nav pazīstami, bet, lai nokļūtu Eiropā, iztērējuši ne mazums naudas un ieslīguši parādos.

Maskavā un Sanktpēterburgā viņi esot iepazinušies ar cilvēkiem, kas solījuši atrast labu darbu Polijā vai Vācijā. 23 gadus vecais divu bērnu tēvs Hoangs stāstīja tiesai, ka par 3700 ASV dolāriem (1923 latiem) viņu ar automašīnu no Maskavas aizveda līdz kādam mežam un ar roku parādīja virzienu, uz kuru iet. Kā apgalvoja Hoangs, viņš nezināja, ka viņam norādītajā virzienā atrodas Igaunijas robeža, nedz arī to, ko, norādītajā vietā nonākot, viņam darīt.

Kāds cits vjetnamietis Vans apgalvoja, ka viņam ir 14 gadu un uz Igauniju viņš braucis, jo viņam apsolīts augsts atalgojums. Kopā ar viņu mašīnā, kas brauca uz Igaunijas robežu, atradušies vēl seši vjetnamieši, bet Igaunijas robežsargi pārējos viņa ceļabiedrus nav aizturējuši.

Vairāki aizturētie paziņoja, ka savu pasi ir pazaudējuši mežā, bet citi teica, ka to atstājuši Krievijā vai pat Vjetnamā.

Igaunijas Dienvidu prefektūras robežsardzes biroja vadītājs Tenu Reinups pieļāva, ka visus 28 nelegālos imigrantus Igaunijā vajadzēja gaidīt transportam. Pagaidām nav noskaidrots, kurš no grupas organizēja tranzītu.

Igaunijas robežsargi nodeva Krievijas pusei astoņus no Veru apriņķī valsts dienvidaustrumos februāra sākumā aizturētajiem nelegālajiem imigrantiem, jo Vjetnamas pilsoņiem pasē bija zīmogs par Krievijas vīzas saņemšanu.

Aizturētie atrodas imigrantu centrā, no kura notiek izraidīšana no valsts. Centrā viņi varēs palikt līdz izraidīšanai no Igaunijas, bet ne ilgāk kā divus mēnešus. Centru pamest viņiem aizliegts. Pašlaik centrā kopumā atrodas 55 vjetnamieši, kas aizturēti dažādos laikos.
Jau vēstīts, ka no februāra sākumā aizturētajiem 28 nelegālajiem imigrantiem 27 ir Vjetnamas pilsoņi, bet viens - Armēnijas. Igaunijas robežsargi nelegālos imigrantus no Āzijas aizturēja vairākās grupās, no kurām lielākajā bija 12 cilvēku. 27 no aizturētajiem ir vīrieši, no tiem trīs – jaunāki par 18 gadiem.

Saskaņā ar Igaunijas Kriminālkodeksu tika sākta krimināllieta par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu, par ko draud līdz 12 gadiem ilgs cietumsods.

Visi nelegālie imigranti šķērsojuši Igaunijas robežu ar Krieviju un ieradušies Veru apriņķa, kas robežojas ar Krieviju un Latviju, Mīkses, Vītkas un Sārdes pagastos.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments norādīja, ka tas ir lielākais vienlaikus notverto nelegālo imigrantu skaits Igaunijas vēsturē.

Pērn kopumā uz Igaunijas dienvidu robežas tika notverti 56 nelegālie imigranti.


Написать комментарий