Lielākajās Latvijas pilsētās, arī Daugavpilī, pieaudzis bezdarbnieku skaits

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ziņo, ka janvārī reģistrētā bezdarba līmenis ir nedaudz palielinājies – par 0,4% punktiem (3436 cilvēkiem) un ir 10,9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Daugavpilī janvārī bezdarba līmenis bija 11,1% (decembrī – 10,6%).

NVA norāda, ka pēdējo sešu gadu laikā bezdarba līmenis nemainīgi ik gadu palielinās ziemas mēnešos, bet pavasarī – līdz ar sezonas darbu atklāšanu – sāk rukt.

Zemākais bezdarba līmenis 2013.gada janvārī joprojām reģistrēts galvaspilsētā – 6,5%, Jelgavā – 8%, Valmierā – 8,1%, Ventspilī – 9,1%, Liepājā un Jūrmalā – 10,3%.  Daugavpilī reģistrēto bezdarba līmeni pārsniedz bezdarba līmenis Jēkabpilī – 15,6% un Rēzeknē – 20%. Rīgas reģionā bezdarba līmenis sastādījis 7%, Latgales reģionā – 21,5%, Kurzemes reģionā bezdarba līmenis janvārī bija 12,2%, Zemgales reģionā – 12,1% un Vidzemes reģionā – 13,3%.

2013.gada janvārī bezdarbnieka statusu ieguva vairāk nekā 13 000 personas. Bezdarbnieka statusu 2013.gada janvārī zaudēja 10 tūkstoši cilvēki. Puse no viņiem zaudēja bezdarbnieka statusu bezdarbnieka pienākumu nepildīšanas dēļ.

NVA darba tirgus prognozēšanas eksperti norāda, ka reģistrētā bezdarba pieaugumu ietekmēja sezonalitāte darba tirgū. Vislielākā ietekme bezdarbnieku skaita palielināšanās ir būvniecības un ceļu būves nozarēm. Janvārī 14% no visām personām, kas ir zaudējušas darbu, pārstāv minētās nozares. Tāpat ir palielinājies personu skaits, ka ir zaudējušas darbu un kā pēdējo nodarbošanos norāda ar auto pārvadājumiem saistītās profesijas. 

Statistikas dati liecina, ka bezdarba pieaugums daļēji ir saistāms arī ar izmaiņām likumdošanā. No 2013.gada 1.janvāra bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums Latvijā nav atkarīgs no cilvēka apdrošināšanas stāža, bet pabalsta izmaksas ilgums tiek pagarināts līdz deviņiem mēnešiem. Tāpēc daļa personu, kas zaudēja darbu 2012.gada novembrī vai decembrī, nedevās reģistrēties uz NVA par bezdarbniekiem, bet sagaidīja 2013.gada sākumu.
 


Написать комментарий