Austrālijas parlaments atzīst aborigēnus par pirmajiem kontinenta iedzīvotājiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Aborigēni un Torresa šauruma salu iedzīvotāji ir Austrālijas pirmie iedzīvotāji, tādu likumprojektu trešdien vienbalsīgi apstiprinājuši Austrālijas parlamenta deputāti, tas noticis piektajā gadadienā kopš vēsturiskās atvainošanās par pāridarījumiem iedzimtajiem iedzīvotājiem, vēsta raidsabiedrība BBC

.Likumprojekta apstiprināšanu ar aplausiem apsveica Austrālijas pamatiedzīvotāji, kas balsojumam sekoja no parlamenta zāles publiskajām telpām.

"Es ticu, ka kopiena ir gatava pieņemt taisnību šajā kampaņā, jo austrālieši saprot, ka vietējo kultūra un vēsture ir mūsu visu lepnums," paziņoja Austrālijas premjerministre Džūlija Gilarda.

Likums tiek uzskatīts par pakāpenisku gatavošanos referendumam, kurā tiks jautāts par atzīšanas iekļaušanu konstitūcijā. Tautas nobalsošana bija paredzēta šogad, bet valdība to atlika, lai iegūtu lielāku atbalstu, skaidro BBC.

"Šis likumprojekts būs pamudinošs impulss referendumam par aborigēniem un Torresa šauruma salu iedzīvotājiem," piebilda Gilarda.

Opozīcijas līderis Tonijs Abots norāda, ka konstitucionālā iedzimto iedzīvotāju atzīšana bija nepieciešama jau sen. Politiķis uzsver, ka ir jāizpērk pagātnes grēki, lai nākotni austrālieši sagaidītu kā vienota tauta.

2008. gada 13. februārī Austrālijas premjers Kevins Rads oficiāli atvainojās pamatiedzīvotājiem par likumiem un politiku, kas "izraisīja dziļas bēdas, ciešanas un zaudējumus". Premjers īpaši izcēla "nozagto paaudzi" – tūkstošiem ar varu no ģimenēm paņemtos bērnus.


Написать комментарий