Kari Porra: Somi varētu dalīties ar Daugavpili bagātajā pieredzē ezeru attīrīšanā un atkritumu šķirošanā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, Daugavpili apmeklējusi somu pilsētas Lahti delegācija, kuras sastāvā Daugavpilī ieradies arī Lahti pilsētas Vides aizsardzības direktors Kari Porra.

Viņš pastāstīja portālam Gorod.lv, ka apkārtējās vides saglabāšanas jautājumi Somijai ir ļoti aktuāli. „Daudzi ezeri un upes tika piesārņoti sakarā ar to, ka pirms kāda laika Lahti bija industriāli attīstīta pilsēta. Šobrīd nepieciešams labot situāciju, tādēļ mēs strādājam šajā virzienā un esam ieguvuši bagātu pieredzi ezeru un upju attīrīšanā, kurā esam gatavi dalīties ar daugavpiliešiem.
Somiem ir pieredze pilsētas ūdenskrātuvju attīrīšanā, jo Lahti teritorijā atrodas 5 ezeri un vairāki dīķi. Mums ir videi draudzīgo tehnoloģiju ieviešanas pieredze.

Turklāt mums ir bagāta pieredze arī atkritumu šķirošanas un pārstrādes jomā. Nav noslēpums, ka šobrīd šī problēma ir aktuāla visā pasaulē.

Mūsu Vides aizsardzības komisija ir pašvaldības vides aizsardzības iestāde, kas sadarbojas ar ekspertiem, uzņēmējiem, vietējiem iedzīvotājiem. Mūsu mērķis ir ne tikai uzraudzības un monitoringa veikšana, bet arī dabas un ūdens objektu labiekārtošana. Sakarā ar to, ka ap 10% Lahti iedzīvotāju ir krievvalodīgie, visi informācijas materiāli par vides aizsardzību tiek publicēti ne tikai somu un zviedru (otrā valsts valoda) valdās, bet arī krievu valodā. 

Vienmēr cenšamies piesaistīt uzmanību ekoloģijas saglabāšanas procesam: publicējam dažāda veida bukletus, veidojam uzrakstus uz švammēm un lupatām, kuras tiek izmantotas trauku mazgāšanai, atgādinot par nepieciešamību taupīt ūdeni un elektroenerģiju, utilizēt atkritumus utt.”, - paskaidroja delegācijas pārstāvis.

Kā arī pēc vēl viena delegācijas dalībnieka – Administratīvo lietu Attīstības vadītāja Saara Vauramo domām, būtu labi atrast sadarbības partneri, lai piedalītos šobrīd populārajos ES projektos, kuri ir saistīti ar Baltijas reģionu, tomēr pirms tam nepieciešams nodibināt sakarus un apspriest vairākus jautājumus. Minētās vizītes mērķis ir sakaru nodibināšana un kopīgu problēmu, piemēram, ūdenskrātuvju piesārņošanas risināšana.


Написать комментарий